Magnus Reuterdahl

Bloggen skapar nya möten och möjligheter

19 October, 2013

Gästbloggsinlägg

Mitt namn är Magnus Reuterdahl och jag bloggar bland annat på Magnus Reuterdahl’s vinblogg Aqua Vitae ochTestimony of a wine junkie. Vid sidan av detta skriver jag också för DinVinguide.se på Hwar fjortonde dag och för BKWine Magazine och sedan i år är jag medlem i Circle of wine writers.

 

Internationella kontakter med bloggen
Det finns många syften med att blogga och jag utgår från mina. Jag började blogga utav två anledningar; dels som ett sätt att följa och dokumentera min vinresa – dvs som en dagbok – dels som ett sätt att bygga nätverk eller finna kontaktytor med andra vinintresserade.

Kontakt inom svenska vinbloggosfären
2007 började jag blogga om vin och då var vi ganska få, jag var dock inte ensam utan hade följt en del bloggar sedan tidigare såsom Finare VinareFrankofilen  och några till under en period. Då kändes det dock som att bloggvärlden var lite stängd. Det var inte helt lätt att få kontakt. Kanske beroende på att många var anonyma. Det fanns några forum som började spritta upp och enstaka grupper på facebook – men jag hittade inte riktigt hem.

Vinkonferenser utomlands
Hem hittade jag dock i olika internationella konstellationer. Det jag först hittade var Wine Bloggers Conference i USA (WBC) någon gång kring 2008-2009. Via olika kanaler diskuterade jag en hel del med dem men hade då inte möjlighet att åka över till USA. Genom dem fick jag reda på att man planerade en europeisk dito, European Wine Bloggers Conference (EWBC) som nu bytt namn till Digital Wine Communcations confereance (DWCC).

EWBC badge

Bygga nätverk genom twitter, facebook och bloggar
2008 var man i Rioja, den hade jag redan missat, och 2009 skulle man köra i Lissabon och jag anmälde mig – tyvärr fick jag förhinder så det var först 2010 i Wien som jag kom dit. Men då hade jag redan hunnit bygga upp ett stort närverk av vinbloggare och andra vinkommunikatörer genom twitter, facebook och deras bloggar.

När jag kom till Wien 2010 visste jag att jag kommit, hem: vinnörd på vinnörd och alla var där för att man älskade vin, för att man vill dela med sig av sitt intresse, för att bygga nätverk. Jag kom hem fylld med idéer och ville göra om mitt bloggande, om det blev så ska jag låta vara osagt men jag fick en energikick att fortsätta. Men jag ville också hålla kvar den där känslan av gemenskap och tydligen var jag inte ensam om detta.

Luiz Alberto the orginal #winelover

Winelovers hangout och träffas informellt
Snart hade vi, jag och ett gäng andra vinnördar från olika håll i världen beslutat oss att hitta ett bra sätt att binda samman våra foton, våra inlägg och andra avtryck på nätet från EWBC och låta detta bli en plattform för en fortsättning. Resultatet: #winelover.  #winelover finns idag som en grupp på facebook med över 11000 medlemmar, ungefär samma antal på twitter och många använder den också på instagram och andra sociala medier. Givetvis ville vi också använda detta nätverk att kunna träffas lite mer informellt. Det kallar vi #winelovers hangout. Då drar man i gång en Bring your own bottle (BYOB) träff – annonserar det via twitter och eller facebook och vips har man en IRL-hangout. Det första gick av stapeln juli 2012 i Eisenstadt, Österrike.

Ewbc 2011, post trip i Chianti Classico

Vintweetups och andra svenska nätverk
Dock hade vi börjat med liknande koncept redan ett halvår tidigare i Sverige: #vintweetupSthlm. Genom twitter hade jag träffat en champagneälskande vintwittrare vid namn @AnnaTorndahl som hade varit på #tweetup och vips skapade vi en vinversion av detta event för vinsugna vinnördar i Stockholm, eller som vill komma till Stockholm, det första gick av stapel i februari 2012.

Min vinbloggs och jurykollega i Matbloggspriset, Fredrik Schelin har också spunnit på en liknande tråd med konceptet  Vin möter mat, där matälskare och vinälskare får mötas och dela erfarenheter. Omgång nummer 2 går av stapeln 18 oktober följ den via twitter. Andra kul projekt som fallit i mitt knä och jag deltagit i är Wine blogging Wednesday, där man bloggar kring ett tema vissa onsdagar och givetvis att vara jurymedlem i Matbloggspriset!

Fredrik Schelin i köket på När vin möter mat

Vad vill jag då säga med detta – bloggen stannar inte vid skärmen utan har en förmåga att sträcka sig utanför och skapa nya verkligheter, möten och möjligheter… om du bara vill.   Skål och hoppas vi möts på Mitt Kök för utdelningen av Matbloggspriset 2013 eller på twitter.

Skål

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *