Annika Ingemarsson — Matbloggspriset Hedersutmärkelse 2012 Illustration

Ju mer jag delar med mig, desto mer får jag tillbaka

13 October, 2013

Den 25 augusti 2008 såg Annikas blogg Smaskens.nu dagens ljus. Den första kontakten med Matbloggspriset  fick hon då hon var ny i bloggosfären 2009 och fortfarande höll på att orientera sig. För Annika var det ursprungliga syftet med bloggen att dokumentera historierna bakom recepten. Både de recept hon hittat, fått och lånat och de hon själv skapat.

– Ett recept är ju så mycket mer än en ingredienslista och en tillagningsbeskrivning! Genom att dokumentera matlagningen är det också enkelt att kunna återskapa rätter. Improvisation och spontanitet är härligt när man lagar mat, men utan dokumentation är chansen inte stor att den fantastiska rätten blir lika fantastisk vid nästa tillfälle.

Att blogga tar tid och kan ta över

Men att blogga tar tid, särskilt med stor familj, som i Annikas fall. På frågan hur Annika bär sig åt för att få tiden att räcka säger hon att sanningen är väl den att hon egentligen inte har tid. Barnen är 11, 9, 7 och fem år, och de tar egentligen all ledig tid. När Annika började blogga var hon föräldraledig med familjens fjärde barn. I perioder har bloggen varit ett allt uppslukande fritidsintresse. Under 2013 har hon varit ganska inaktiv och krafterna har lagts på annat. Enligt Annika kan bloggandet lätt ta över fullständigt. Det blir som en besatthet. Hon försöker hålla det på en rimlig nivå, och komma ihåg att det ska vara lustfyllt att blogga – inte en plikt. Det är oerhört givande att få förlora sig i ett intresse, att kasta sig in i en passion med hull och hår. Det ger energi tillbaka.

Vinnare av Matbloggsprisets Hedersutmärkelse

Alla har förebilder och Annika är inget undantag. En av de största av dem när hon började blogga var Lotta Danielsson, en bekant till henne som drev den tyvärr inte längre aktiva bloggen Curious – nyfiken på mat. Lisa Förare Winbladh (Matälskaren på Taffel reds. anm.) är och förblir en fantastisk förebild med avseende på matjournalistik och professionellt förhållningssätt. Annika vann Matbloggsprisets Hedersutmärkelse 2012. Hon säger att det var en fantastisk upplevelse.

– Jag kände mig rörd, hedrad och oerhört uppskattad. Jag hade inte ens tänkt tanken att jag skulle komma på fråga och njöt av uppmärksamheten och den fina motiveringen.

Annika om fotografering

Som bloggare utvecklar man andra sidor. I Annikas fall har hon tvingats utveckla ett motvilligt intresse för fotografering. Hon säger själv att hon inte är tekniskt driven eller överdrivet skicklig men tycker att hon har blivit ganska bra på att komponera och inte minst att kompromissa.

Hur andra sociala mediekanaler kan komplettera bloggen

Bloggare har ofta många sätt att kommunicera och Annika är en av dem som använder andra sociala kanaler med stor framgång. Bloggen Smaskens.nu har en Facebooksida som är aktiv och där har hon mycket utbyte med sina läsare. I takt med att kommentarsfrekvensen ökat på hennes blogg, vilket är en generell trend bland bloggar, har trafiken och interaktionen på Facebooksidan kommit att fylla en allt viktigare funktion. Det är där människor finns, är uppkopplade och villiga att kommentera och premiera sådant de gillar. Det är en naturlig utveckling som Annika drar nytta av. Hon twittrar även en hel del, men i perioder, och inte enbart om mat. Instagram halkade hon in på, av en slump, och det har för henne blivit ett sätt att föra matdagbok över sådant hon lagat men kanske inte nödvändigtvis tänker blogga om.

Annika tycker att  en aktiv facebookgrupp är enkelt och ett effektivt sätt att nå läsare. Facebookgruppen kan användas till så oändligt mycket mer än att bara länka till de senaste blogginläggen. Där finns möjlighet till interaktion så som att ställa frågor, dela med sig av intressanta artiklar eller länkar, posta opretentiösa statusuppdateringar med ögonblicksbilder eller bara att hålla daglig kontakt med läsare. Oslagbart, i hennes tycke. Om Instagram säger hon att det är:

– ett enkelt sätt att kommunicera ut sina bilder, men med snävare innehåll. Mer som en ”pekbok för vuxna”.

Vad Annika letar efter hos nästa vinnare

I år är Annika inbjuden i juryn och ansvarig för kategorin Matbloggsprisets Hedersutmärkelse. På frågan hur hon tänker när hon letar efter en som ska ta över detta pris svarar hon:

– Jag tycker att personen i fråga ska vara generös med sig själv i bemärkelsen att dela med sig inte enbart av recept; vilja uppmärksamma andra, och att sprida ljuset så att ens egna bloggläsare får ta del av ens egna upptäckter och av andra matbloggare. Personen ska stämma in på beskrivningen ”ju mer jag delar med mig, desto mer får jag tillbaka”. Personen ska drivas av övertygelsen att läsarna och uppmärksamheten räcker till oss alla som bloggar om mat. Viktigt är också att ha hög integritet och ett tydligt budskap kring vad man skriver om och hur man förhåller sig till de kommersiella kanaler som lätt frestar oss bloggare med erbjudanden och produktprover. Att vara en god förebild, helt enkelt: konsekvent, transparent och generös.

Till sist väljer Annika sina favoriter. Fast hon tycker det är svårt att välja blir det:

Annika Ingemarsson

Länk till Annika Ingemarssons bloggAnnika Ingemarssons främsta intresse är matlagning och hon brinner för att laga mat från grunden. Hon har bloggat på SMASKENS.nu sedan augusti 2008. Hennes bloggfilosofi är att hon mer än gärna delar med sig av egna recept, men då ska man länka tillbaka till SMASKENS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *