Ilva Beretta

Var generös, länka till andra och stjäl inte

16 October, 2013

När Ilva Beretta läste en tidningsartikel om matbloggar skriven av Lisa Förare Winbladh (Matälskaren reds. anm.) satte hon igång direkt och hon poängterar att det verkligen var direkt. 10 minuter efter att hon slutat läsa artikeln hade hon fixat en blogg på Blogger! Mat har alltid varit ett av hennes stora intressen och matbloggning verkade vara ett fantastiskt sätt att hålla igång det på. Det här var 2005 och Ilvas första blogg var Aglio e olio som hon skrev på svenska men redan i september samma år startade hon sin engelskspråkiga matblogg Lucullian Delights som hon drev parallellt till februari 2009 då Lucullian tog över. Ilva kom i kontakt med Matbloggspriset redan första året det fanns, 2005. Som hon själv beskriver det;

– Det gick inte att undvika när Christopher Anderton (grundare av Matbloggspriset) med kompanjoner drog igång det. På den tiden var Christopher en aktiv matbloggare och eftersom det inte fanns så många matbloggar då som nu läste vi ju varandras bloggar. Och när Christopher kontaktade mig förra året med en förfrågan om jag ville vara med i juryn 2012 så kunde jag ju inte säga nej och jag är glad att få vara med i juryn i år med.

Däremot tycker hon inte att någon speciell påverkar henne i bloggandet och beskriver sig själv som: “en obstinat typ och dessutom inte någon gruppmänniska. Hon har bara följt sin instinkt eller åsikt vare sig den var/är rätt eller fel”.

Bloggandet och nytt yrke
För Ilva är behållningen med bloggen alla fantastiska människor som hon träffat och blivit vän med, tätt följd av det faktum att hon genom sitt bloggande nu får arbeta med något hon verkligen älskar, fotografi. Men det är inte genom bloggen som intressen för fotografering väcks. Intressen som mat och foto betydde redan något för henne innan hon började men var avsevärt mindre fokuserat;

– Jag fotograferade mycket fast inte mat och jag lagade mat och kreerade recept fast jag skrev inte ner dem. I och för sig tycker jag att nedskrivandet av recept är bland det tråkigaste som finns men att jag började fotografera mat var verkligen en fullträff, jag tröttnar aldrig på det och genom det har jag fått jobba med många kreativa människor och i spännande miljöer.

Internationella uppdrag och kontakter
Ilva berättar att hon häromdagen var i Maranello och fotade för Ferrari, både mat och bilar. Där fick hon privilegiet att besöka en del av fabriken. Man skulle kunna äta direkt från golvet. Idag jobbar Ilva både med reklambyråer, företag och tidningar, mest i Italien men även utomlands men skulle gärna vilja jobba mer med Sverige. En annan sak som hennes bloggande har lett till är att undervisa på workshops i matfotografi. Ett fantastiskt sätt att träffa kreativa människor som är lika intresserade av den visuella aspekten av mat som hon själv är. Nästa workshop är i maj i Toskana där hon och matskribenten Jamie Schler kommer att undervisa i fotografi och skrivande.

I USA är matbloggning business
Eftersom Ilva bor i Toscana, Italien blir det naturligt att röra sig i internationella bloggkretsar vilket är annorlunda än den svenska bloggscenen. Enligt henne är det som skiljer sig mest mellan svenska och internationella bloggosfären att man rör sig bland bloggar och bloggare från hela jordklotet. Utbudet är otroligt rikt. Sedan finns det enorma skillnader mellan Europa och USA där matbloggning numera är business, ett sätt att tjäna pengar, något vi ser mindre av här i Europa.

Vinnare i Folkets val, finalist och topplistor
Ilva var den matbloggare i Sverige som vann första Folkets val redan 2005, första året som Matbloggspriset fanns. Hon säger själv att det kändes väldigt stort. Sedan dess har hon varit uppmärksammad med bloggen Lucullian och var finalist flera år i rad när Food Blog Awards fanns. I den amerikanska mattidningen Saveurs Best Food Blog Awards, var hon finalist 2011 och 2012. Lucullian har dessutom hamnat på The Time Onlines 50-topp lista på världens bästa matbloggar 2009 och på Saveurs Worldwide Feast: 55 Great Global Food Blogs.

Ilvas 3 bästa tips för bloggare

  • Var dig själv.
  • Jobba med skrivandet och fotandet men låt det inte ta överhanden för det ska vara roligt att blogga och det är ju meningen att du ska skina igenom det du gör – du är den viktigaste ingrediensen.
  • Var generös, länka till andra och stjäl inte.

Kriterier för kategorin Bästa foto
Ilva är ansvarig för kategorin Bästa foto. När hon letar efter en bra blogg är det tre kriterier hon går efter: estetik-teknik-originalitet. Bilderna ska se bra ut. De ska vara tekniskt okej och ska inte vara som fotokopior av vinnande koncept i Sverige eller utomlands. Det sistnämnda är något hon tycker man ser alldeles för mycket av i världen. Samma foton om och om igen men gjorda av olika personer. Urtrist!

Hon tror att bloggare som blir nominerade och vinner kan bli inspirerade till att fortsätta som de gör och även bli bättre. Fast hon hoppas att folk inte bloggar för att vinna utan för att göra en bra matblogg som de själva trivs med.

Ilva Beretta

Genom matbloggningen har Ilva Beretta sadlat om till yrkesfotograf inom mat-och livsmedelsgenren. Hon bor i Toscana med en italiensk man och tre barn i en liten by. Att bo på landet har lärt henne följa årstiderna när hon lagar mat och använda lokala, äkta råvaror när så är möjligt. Ilvas mat är naturligtvis starkt påverkad av italiensk matlagning men de svenska rötterna lyser igenom, särskilt i hennes bakverk, Hon älskar svenska kakor och desserter! Framgången för Lucullian Delights har gjort det möjligt för henne att nu fungera som ett matfotograf och receptutvecklare, något som hon aldrig skulle ha trott innan hon startade detta äventyr för fem år sedan! Tillsammans med Jamie Schler bloggar hon på Plated Stories och arrangerar workshops där hon undervisar i matfotografering och skrivande.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *