fredrik_schelin_blogg_anderton

Vinkällarmästaren blev “hooked” på digitala medier

1 October, 2013

Fredrik Schelin började blogga 2011 då han blev rekryterad av Alltommat.se. Han var lite tveksam i början då han gick ifrån att ha jobbat endast i tryckt media till att använda digitala medier. Det tog ett tag enligt honom själv men uppskattar han det digitala väldigt mycket.

Många bloggare inspireras av av andra och Fredrik är inget undantag. På frågan vem som betytt mest för hans utveckling med bloggen svarar han:

– Jag har nog alltid gått min egen väg, men ska jag välja en person som jag hela tiden har sett som en förebild så är det Anders Öhman, vinnare av priset förra året. En inspirerande och mycket kunnig person inom dryckens värld, men också en förebild vad gäller bloggande.

Viner är Fredriks stora intresse och han började intressera sig professionellt i ämnet 1995 då han köpte sin första restaurang, festvåningen Muhren. Den låg i Grönstedska palatset som är den byggnad där monopolet startade för längesedan. Detta i kombination med de äldre fantastiska gubbar på dåvarande vin och sprithistoriska muséet som visade mig runt i de gamla källarna inspirerade honom så mycket att jag tog det första stora klivet in i vinets härliga värld.

När han letar upp nya viner försöker han hålla sina sinnen öppna för att prova det mesta och ofta provar han blint när det går. Som tex på systembolagets journalistprovningar.

– Då får man helt gå på sina sinnen säger Fredrik och när något vin verkligen sticker ut i mängden märker man det direkt.

Fredrik sitter med i matbloggsprisjuryn på 12 pers och ansvarig för kategorin Bästa Dryckesblogg. Att han kom med i juryn beskriver han såhär:

– På en härlig bloggresa till västkusten träffade jag Kinna, och eftersom vi båda är personligheter, kan man inte sluta prata eller inspireras av varandra. Efter det så var jag hooked i detta en av framtidens bästa utnämningar.

Kriterier som Fredrik går efter när han letar efter Bästa dryckesblogg säger han är att: – bloggen måste hålla hög kvalitet vad gäller text, bild, kontinuerligt publicerande men även en kärlek till mat & dryck så klart.

Och ber vi Fredrik om 2 snabba tips hur vad man ska tänka på när man väljer vin till maten.
Han menar på att “Ofta så fastnar man i ett tänkande med smaknyckel som fokus, vilket såklart kan ge en fantastisk matchning.”

  • Men Fredriks bästa tips är att tänka på vilket sällskapet är som man ska servera, det är tex ingen idé att bjuda en kontinuerlig öl-drickare på ett riktigt tungt rött vin när man kan leverera en riktigt rolig öl och personen blir hur nöjd som helst.
  • Det andra tipset är att vara nyfiken och prova nya kombinationer, tycker du att det doftar exempelvis fänkål i vinet så varför inte testa det med en fiskrätt serverad med fänkålspuré trots att vinet är rött.

Fredrik Schelin

Länk till Fredrik Schelins bloggMed smittande passion o fascinerande kunskaper bjuder Fredrik Schelin på hänförande upplevelser för alla sinnen om livets goda: mat & dryck! Novisa välkomnas in i en magisk värld och sakkunniga når oanade höjder av nya uttryck. Fredrik Schelin är vinkällarmästare, berest vinkonnässör, välformulerad skribent samt grundare av samt . Startade redan 1995 sin första restaurang och driver idag framgångsrika ”” – med sin syster. Tillgänglig för kreativa uppdrag som inspiratör, konnässör, skribent och tv-producent.

Member of Swedish Wine Writers Association & Circle of Wine Writers
Fredrik skriver löpande på:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *