Årets vinnare i Matbloggspriset 2013

7 November, 2013

Vinnarna i årets Matbloggspris är nu utsedda och prisade. Vinnare av Det Stora Matbloggspriset är bloggen Våra oköttsliga lustar. Den blogg som fått flest röster och har vunnit Folkets val är m.ade b.y m.ary och Matbloggsprisets Hedersutmärkelse gick till Söta Saker.

Priserna delades ut idag den 7 nov, kl 14.00 från Mitt kökscenen på Stockholmsmässan. Nedan presenteras samtliga vinnare i 12 kategorier samt motiveringar.

Kategori Vinnare
Det stora matbloggspriset Våra oköttsliga lustar, Eveline Johnsson och Amanda Hellberg, Stockholm, Göteborg
Folkets val m.ade b.y m.ary, Maria Strömberg, Stockholm
Matbloggsprisets Hedersutmärkelse Söta Saker, Theresia Erneborg, Stockholm
Bästa dryckesblogg Johan P MAT & VIN, Johan Petersson, Stockholm
Bästa bak och dessertblogg m.ade b.y m.ary, Maria Strömberg, Stockholm
Bästa grillblogg Bara en kaka till…,Helena Elm, Färjestaden
Bästa foto Helena Ljunggren, Helena Ljunggren, Gällstad
Bästa design Vegoteket, Johanna, Fredrik/Fido, Stockholm
Bästa podcast Matpoden, Ola Håkansson, Andreas Hammarstedt, Stockholm
Bästa videoinnehåll Mat i munnen, Vegankrubb Björn Gadd, Stockholm
Bästa branschblogg Gårdsnära, Erik Östling, Lisa Ljungell, Åre
Bästa nykomling Vegoriket, Mattias Kristiansson, Stockholm

MOTIVERINGAR

Kategoriansvarig: Christopher Anderton, Det Stora Matbloggspriset, Sponsor Deluxive State

Vinnare: Våra oköttsliga lustar 
”Lustigt nog har årets vinnare av Stora Matbloggspriset ett namn som bara i sig förtjänar ett pris. Här har vi en blogg som man vänder sig efter, som har DET! Snygg inramning med riktigt bra bilder, välbalanserade texter som briljerar i finurligt användande av det svenska språket – inte sällan med dialektala krumbukter i den lokala myllan. När vi har lust kan vi läsa om säsongsmat, närodlat och omtanke om miljön på ett befriande sätt och med den sublima humorn ständigt lurande bakom hörnet. Det gillar vi skarpt och för att vara helt ärliga, känner vi rent köttsliga lustar för Våra oköttsliga lustar.”

Kategoriansvarig: Ylva Vitorovice, Folkets val, Sponsor Findus

Vinnare: m.ade b.y m.ary 
Folkets val är precis vad det låter som – nämligen den del av Matbloggspriset där bloggarnas läsare både nominerar och röstar fram sin favorit. I år fick vi in över 700 nomineringar, mer än dubbelt så många som förra året. Av dessa gick 10 bloggar vidare till finalomröstning. Årets vinnare var flitig med att sprida information om omröstningen på den egna bloggen, Facebook, Twitter och Instagram vilket hon ska ha en stor eloge för. Bloggen drog tidigt ifrån övriga finalister och fick med stor marginal flest röster. Grattis Maria Strömberg på Made by Mary – du är folkets val 2013.

Övrig info
Omröstningen har skett med hjälp av SMS omröstning där Stockholms Stadsmission varit samarbetspart. Varje SMS har genererat 10 kr till Stockholms Stadsmission. Pengarna som samlats in går till deras projekt Unga Station och mat i jul till fattiga familjer.

Kategoriansvarig: Annika Ingemarsson, Matbloggsprisets Hedersutmärkelse,  Sponsor Santa Maria

Vinnare: Söta saker

”Får vi lov att presentera ytterst väletablerad matbloggare som är allmänt erkänd som en god förebild. Hon har ända sedan starten på olika vis samverkat med andra mat- och bakbloggare. Genom sin återkommande bakutmaning ”Månadens sötsak” har hon bidragit till att sprida ljus över samt driva trafik till andra matbloggare. Under tillkomsten av sin första bok, som bär samma namn som bloggen, samarbetade hon med sina läsare, vilka med liv och lust engagerade sig i att provbaka och utvärdera recept. Vår vinnare har under hela sin bloggkarriär på ett föredömligt sätt framhållit samarbete och utbyte med läsare och andra bloggare som en av sina främsta drivkrafter.

Söta Sakers Therésia Erneborg är med sin höga integritet och sitt generösa förhållningssätt en sann förebild som representerar alla de goda egenskaper Matblogsprisets jury anser kännetecknar en sann mat- och bakbloggare.”

Kategoriansvarig: Fredrik Schelin, Bästa Dryckesblogg,

Vinnare: Johan P MAT & VIN

”Under sju års tid har denne bloggare konsekvent och outtröttligt satt ljuset på Nya världens viner. Med ett behagligt och chosefritt språk fokuserar han på det väsentliga: hur vinet smakar och upplevs men kanske allra viktigast, hur det smakar i kombination med mat. Vinet presenteras alltid tillsammans med rätten det avnjutits till och ibland får vi även receptet. Det är så här vi vill se mat- och vinbloggandet – i härlig symbios.

Starkt jobbat Johan – din blogg kommer vi ALDRIG att sätta P för!”

Kategoriansvarig: Kinna Jonsson, Bästa bak- och dessertblogg, Sponsor Fontana

Vinnare: m.ade b.y m.ary

”Blåbär, lakritsdumlefluff och cupcake med mustasch. Bara en så’n sak. Man bokstavligen dras in i bloggen och kan inte sluta läsa. Här skrivs det lite mer, kommuniceras med läsaren ännu mer – allt med ett stort äkta engagemang. Bilderna tar verkligen andan ur oss och recepten känns lockande och läckra. Vi dyker ner i chokladbonanza och knäckig äppelpaj med rosmarin utan att bli mätta. Den där Mary… hur bär hon sig åt?”

Kategoriansvarig: Kinna Jonsson, Bästa grillblogg, Sponsor SCAN AB, Weber grill

Vinnare: Bara en kaka till…

”Av namnet att döma förväntar man sig inte att den här bloggaren grillar men när man väl kikar närmare osar det grill lång väg och det varieras ordentligt med vad som hamnar på gallret. Bloggaren testar sig fram och grillar både kött och fisk – både enkelt och avancerat. Här får vi stifta bekantskap med allt från baconlindade köttfärsrullader, t-benstek, lök, majs, panerad getost till egenhändigt stoppad korv. Sommar som vinter grillas det. Dessutom får vi bra tips på fräscha tillbehör på såser. Bilderna är vackra, texterna genuina och personliga.

Ölandsbaserade Helena får mer än gärna bjuda på fler kakor från grillen!”

 

Kategoriansvarig: Ilva Beretta, Bästa Foto, Sponsor Kokaihop

Vinnare: Helena Ljunggren

”Här har vi en blogg där kvinnan bakom den i sina matfotografier lyckas förmedla en alldeles egen vision och stil. I hennes bilder råder en mycket speciell atmosfär, som inte bara förhöjer maten på bilderna, utan som även ger oss en total estetisk upplevelse. Hennes foton är en vital del av bloggen, håller en konstant hög kvalitet och fungerar perfekt med texterna. Helheten ger oss en bild av bloggerskan som person – en mycket begåvad sådan, som heter Helena Ljunggren.”

Kategoriansvarig: Pär Gamlin, Bästa design, Sponsor Vikingsun

Vinnare: Vegoteket

”Svenska folket äter mer och mer färdiglagade maträtter, vilket även verkar vara vanligt när det gäller design på svenska matbloggar. Orsakerna är antagligen desamma. Brist på tid eller kunskap. Här ser vi däremot en blogg som visar vägen genom att använda ett färdigt tema som bas för sin design, men som med kreativitet förvandlat den till något helt eget. Vegoteket kombinerar snygga bilder, bra webbtypografi och en passande logotyp och har dukat fram ett visuellt smörgåsbord som man aldrig kan äta sig (för) mätt på.”

Kategoriansvarig: Magnus Reuterdahl, Bästa podcast, Sponsor VIVA Communication

Vinnare: Matpoden

”Ibland möts gammelmedia med nyare media, ibland återföds gamla koncept i nya format – poden är ett sådant grepp. Hos vinnaren för Bästa Podcast har två herrar i mer än 80 podar visat att man hittat en bra formula. En kombination av en rejäl dos personlighet, självinsikt, humor, knasighet blandat med stor kunskap. Något som går som en röd tråd genom poden är äkthet samt en uppenbar kärlek och nyfikenhet till mat, matlagning och råvaror. När detta kombineras med en bra blogg där det finns bra beskrivningar av innehållet i podarna samt bilder från inspelningarna, kapitulerar vi fullständigt. Ännu ett plus är att lyssnarna/följarna ges möjlighet att välja mellan flera nedladdningsformat vilket öppnar för större tillgänglighet.
Stort grattis Ola Håkansson och Andreas Hammarstedt – Matpoden är riktigt örongodis!

Kategoriansvarig: Alexandra Zazzi, Bästa videoinnehåll, Sponsor Cision

Vinnare: Vegankrubb Videos Mat i munnen

”Som matälskare får man inte missa bloggen som har ett helt eget tv-program på webben. Formatet är hämtat från den traditionella televisionen med passande grafik, snyggt upplägg och säsonger. Programmet heter ”Mat i munnen” och är något alldeles unikt i den svenska matbloggosfären. Det spelar ingen roll om du är övertygad vegan eller hårdnackad köttätare; programmet handlar om kärleken till mat. Vi blir inte ett dugg förvånade om formatet snart ”plockas tillbaka” av någon traditionell tv-kanal. Numera huserar ”Mat i Munnen” på Sydsvenskan, vilket visar att ett starkt bloggengagemang och vilja lett till större uppgifter för eldsjälarna bakom den utmärkta bloggen Vegankrubb och ”Mat i Munnen”.”

 

Kategoriansvarig: Paul Svensson, Bästa branschblogg, Sponsor Klefstad förlag

Vinnare: Gårdsnära

”Denna blogg gör verkligen skäl för uttrycket ”att ligga i tiden”. Med en modern layout och ett rikt innehåll som ständigt uppdateras, serveras riktigt djup läsning men samtidigt ändå med en bredd som gör det intressant såväl för en infriad restauratör som vilken medveten matlagare som helst.
Gårdsnära får oss att plöja sin blogg från topp till botten!”

Kategoriansvarig: Alice Brax, Bästa nykomling, Sponsor Gastrofy

Vinnare: Vegoriket

”Bloggaren själv är knappast någon nykomling, men bloggen är både ny och välbehövd. Dessutom följer den ett perfekt recept för hur man gör en optimal blogg: välj ett väl avgränsat ämne, i det här fallet veganmat, blanda snygga bilder och smarta köptips, med generositet och egen stil så får du en blogg som kan omvända den mest inbitna köttälskare. Grattis Mattias Kristiansson!”

 

Arrangörer:

Deluxive State i samarbete med Mitt Kök mässan.

Hashtags i sociala medier:
#matbloggspriset #matblogg2013

På webben:

http://www.matbloggspriset.se
Följ matbloggspriset på:

Facebook.com/matbloggspriset
twitter.com/matbloggspriset

Instagram.com/matbloggspriset

 

Kontaktuppgifter:

Matbloggsprisets grundare:
Christopher Anderton, Deluxive state, mailto:christopher@deluxive.se
mobil: 072-336 13 13

Marknads- och PR-ansvariga:
Kinna Jonsson, Fiduser Communication, mailto:kinna.jonsson@fiduser.se
mobil: 070-662 09 44
Ylva Vitorovic, VIVA Communication, mailto:ylva.vitorovic@vivacommunication.se
mobil: 070-111 69 21

 

Pressmaterial:
http://matbloggspriset.se/bildbank

10 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *