Cisions topprankande matbloggare delar med sig av tips

5 November, 2013

Cision hjälper företag och organisationer att nå ut med sina nyheter och är kategorisponsor för Bästa videoinnehåll i Matbloggspriset.

Vi på Cision förstår vikten av att använda bilder och video och vi ser att fler och fler företag har börjat använda sig av rörligt material i sin kommunikation. Bra bilder och video kan dels komplettera och öka intresset för dina nyheter och dessutom användas för sökmotoroptimering och för att förstärka spridningen. Många matbloggare är givna inspiratörer inom användning av just bilder och video för att förklara tillvägagångssätt, sätta en känsla och fortsätta intressera sina besökare, och därför tycker vi att det känns extra roligt att få vara kategorisponsor till kategorin Bästa videoinnehåll i Matbloggspriset.

Varje månad rankar Cision dessutom tio bloggare inom ett visst område baserat på inlänkar, relevans, hur ofta bloggen uppdateras, läsarkommentarer och delning i sociala medier. I november rankade vi passande nog just matbloggar och passade på att ställa några frågor till våra listade matbloggare om hur de arbetar med bilder och video på sina bloggar. De ger också tips om bloggar värda att kolla in för inspiration!

Här kan du läsa svaren från bloggarna i vår bloggtopplista för november. Frågorna vi ställde var

1)     Hur viktigt anser du att det är för din matblogg att publicera bilder/videos av hög kvalité?

2)     Har du något tips som du vill dela med dig om hur du tänker när du väljer bilder/video till din blogg?

3)     Nämn en matblogg som du tycker har lyckats speciellt bra med bilder/videos av hög kvalité.

  

”Jag tänker alltid att maten ska se så god ut som möjligt”

ByBlondie

Joanna bakom bloggen byblondie.se svarar:

1. Mycket viktigt. Ju bättre bilder jag tar desto trevligare blir ju hela upplevelsen för mina besökare. Ser bilderna och maten bra ut så är u även chansen större att det lockar besökare till att även prova på recepten.

2. Jag tänker alltid att maten ska se så god ut som möjligt och att besökaren ska få se olika vinklar av maten för att blir läskade till att laga/baka efter det recept som jag publicerat.

3. Mitt skafferi. Hon får de enklaste saker att se fruktansvärt läskande och gott ut!

 

”Det är och har alltid varit en av de viktigaste delarna av vår blogg.”

Saltochpeppar

Millan bakom bloggen Salt&Peppar svarar:

 1. Det är och har alltid varit en av de viktigaste delarna av vår blogg. Det ska vara tydliga bilder på hur maten ser ut.
 2. Bilderna ska visa verkligheten, vilket vissa kokböcker ibland inte gör. För vad är det för grönt på bilden, som inte står i receptet?
 3. Picki Picki

 

”Vi försöker även hålla bilderna så “verkliga” som möjligt.”

Baraenkakatill

Helena bakom bloggen Bara en kaka till… svarar:

 1. För mig är det mycket viktigt att publicera bilder av hög kvalitet. Jag tror att en stor anledning till att bloggen har blivit så populär är just kvalitén på bilderna. En blogg med fula bilder går man inte gärna in på igen.
 2. För det mesta är det ju min man som fotar bilderna till bloggen, eftersom han är fotograf (vilket är mycket tacksamt), men rent generellt försöker vi nog tänka på bra ljussättning och skärpa i de renodlade matfotona, och mycket känsla och stämning i andra typer av foto, som inte är på mat. T ex utflykter och annat. Vi försöker även hålla bilderna så “verkliga” som möjligt. Vi lägger inte på några filter i efterhand eller gör om färgerna, utan det ska se ut som det gör, så att alla kan relatera till det.
 3. Made by Mary. Hennes bilder är alltid väldigt vackert stylade, och hon är en av få matbloggare som dessutom gjort ett par videos till bloggen.

 

”Det gör inlägget mer levande och intressant för läsaren.”

ByJennie

Jennie bakom bloggen ByJennie svarar:

 1. Det är absolut viktigt för mig, men varje inlägg behöver inte innehålla fixade högkvalitativa bilder, men handlar inlägget om ett recept så är det ett måste.
 2. Jag försöker ha åtminstone 2 bilder i varje receptinlägg tagna från olika vinklar. Det gör inlägget mer levande och intressant för läsaren.
 3. Den här bloggen – Sweet and simple – tycker jag har lyckats väldigt bra och har genomgående inbjudande och fina bilder.

 

”För mig handlar inläggen lika mycket om storytelling som de egentliga recepten.”

Det Gröna Skafferiet

Karoline bakom bloggen Gröna Skafferiet svarar:

 1. För min blogg har bildmaterialet haft en central roll från början. Jag har en bakgrund inom grafisk form/foto och startade bloggen delvis för att bygga en fotoportfolio inom matfoto/livsstil. Att bloggen sedan fort uppmärksammades och blev uppskattar tror jag till stor del handlar om den vikt jag lägger vid fotokvalité och bildbearbetning.
 2. För mig handlar inläggen lika mycket om storytelling som de egentliga recepten. Recept hittar man överallt på nätet – det är bara till att googla, men det är inte överallt som receptet sätts i ett sammanhang, en miljö. Jag vill att mina läsare ska önska sig att de satt hemma på min glasveranda och åt frukost, plockade slånbären borta på enebacken eller drack glögg vid vedspisen i köket. Det mervärdet är ganska unikt för bloggen som mediekanal då man bjuds in att se en del av en människas liv och något man kan tänka på såväl när man väljer bilder/video och skriver text.
 3. Bloggen “I huvudet på elvaelva” är ett praktexempel på en blogg som lyckas med storytelling via såväl text som bild, jag bli lika gripen av att läsa om Sofijas korvmackor som av hennes resor till afrika. Sen måste jag också nämna bloggen Call me cupcake – Linda Lomelinos mästerverk med matfoto av absolut högsta klass.

”Fota, fota, fota. Övning är enda sättet att knäppa bättre bilder”

Pickipicki

Tina bakom bloggen pickipicki svarar:

 1. Jag gillar att fota och vill därför att mina matbilder ska hålla hög kvalitet överlag. En bra matbild ska få den som läser inlägget att ännu lite mer vilja lagat maten. Därmed inte sagt att alla bilder alltid är bra, ofta är det ju roligare att lägga upp en bild man är lite halvnöjd med än ingen bild alls.
 2. Fota, fota, fota. Övning är enda sättet att knäppa bättre bilder och att hitta en egen stil med sina matfoton.
 3. Jag har många matbloggsfavoriter, en av dem är Ann-Louise med bloggen http://lillamatderiven.blogspot.se/, hennes foton har egen stil och får mig alltid att vilja stoppa in handen i datorn och plocka ut det hon lagat.

 

”Jag gör hellre färre blogginlägg med bra bilder än många med sämre bilder.”

Remsans Bistro

Emmy bakom bloggen remsans bistro svarar:

 1. Mycket viktigt. Jag tyckte inte det när jag började blogga, men det är något som har vuxit fram då jag fått ett intresse för foto jag inte haft innan. Idag gör jag hellre färre blogginlägg med bra bilder än många med sämre bilder. Men då vill jag ändå poängtera att jag enbart är hobbyfotograf och egentligen knappt kan något om fot.
 2. Det gäller att lära sig kunna gallra även om man gillar flera av de man tagit på samma mat. Om jag har gott om tid när jag fotar maten till min blogg använder jag mig av stativ så jag kan flytta på detaljer, “rekvisita”, runt maten. När jag sedan går igen de bilder jag tagit väljer jag ut ett par som har “rätt känsla” som jag redigerar. Oftast laddar jag upp flera bilder på bloggen och sedan väljer ut den/de som känns bäst ihop med resten av inlägget och bloggens övriga utseende. Maten får inte kännas platt och ibland behövs det så lite för att lyfta en bild som t ex en tugga av en inbjudande smörgås eller lite slarvigt strödd örtkrydda över tallriken.
 3. www.hurbrasomhelst.se Jag älskar hennes färgglada och ljusa bilder. Och så gillar jag matbloggar som har få bilder i varje inlägg och inte en hel rad på samma mat. 

Cision

Cision hjälper företag och organisationer att nå ut med sina nyheter och finns i Europa, Nordamerika samt Asien och har partners i mer än 125 länder. Cision AB är noterat på Stockholmsbörsen och omsatte cirka 1,0 miljarder 2012. På www.cision.com kan du läsa mer om oss.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *