Matbloggsträffen i Göteborg avslutas med en smak av julen på Gunnebo slott

27 October, 2014


För ett par år sedan bjöd Gunnebo slott in ett gäng mat och dryckesbloggare och med Lisen Sundbergs hjälp fick bloggarna kunskap om det vilda köket ute i naturen. Tillsammans plockade man örter och växter som blev råvaror i köket där alla inspirerades att laga till olika rätter. En aktivitet som var mycket uppskattad av bloggarna. Gunnebo slotts ambition är att fortsätta kommunicera och engagera sig tillsammans med bloggare. Därför bjuder de nu in till en inspirerande kväll (1 nove) efter Matbloggsträffen i Göteborg för att njuta av den kommande julen. Middagen startar med en välkomstglögg och följs sedan åt av avsmakningsbord med säsongers smaker, kaffe och bageriets konfektbord.

 

buffeGunneboslottPå Gunnebo Slott och Trädgårdar har man sin egen tolkning av maten och smakerna i juletider. Här använder man de ekologiska råvarorna som producerats på Gunnebo under hela året, både från trädgården, lantgården och naturreservatet.

 

Detta, naturligtvis med stor inspiration från det historiska arvet från 1700-talet. Att använda sig så mycket som möjligt av råvaror på och i närheten av Gunnebo är en utmaning liksom en stor fördel berättar köksmästare Martin Österbrand, en av personerna bakom den unika matupplevelsen. Redan under våren förbereder han och personalen för hur de kan bevara och använda sig av alla de olika grödorna som odlas.
De anpassar sig efter rådande möjligheter. Blir det mycket skörd av något tänker de direkt det ska kunna användas på julbordet.

 

Grönkålspestosill, knöltångsbuljong med sjögräs och mjölksyrade Gunnebo-morötter med mungbönsgroddar är bara några exempel på de kreativa kombinationer som serveras till julen på Gunnebo Slott. Maten presenteras i mindre munsbitar där varje rätt är en egen smakupplevelse i sig.

 

Även om en del smaker känns igen från ett traditionellt julbord så lägger vi stort fokus på att utveckla dem och göra dem så tydliga som möjligt. Om något ska smaka timjan så ska det verkligen smaka timjan, det ska inte vara några tveksamheter vad det gäller det, kommenterar köksmästare Martin Österbrand.

 

Gunnebo slott har en lång tradition av att arbeta för en långsiktig och hållbar utveckling. De ekologiska råvarorna från slottets egen odling utgör en stor och naturlig del av hela matupplevelsen. Och trots att smakkombinationerna är innovativa och moderna så använder man sig på Gunnebo också av äldre matlagningstekniker för att få fram det bästa ur varje råvara.

 

En del av de rätter vi serverar till jul tillagas över öppen eld. Smaken och doften från elden ger en alldeles speciell karaktär till maten. Andra råvaror röks, syltas eller torkas enligt traditionella matlagningstekniker. Olika tekniker tar fram olika egenskaper och det känns otroligt roligt att så långt i förväg få förbereda och bevara smaker till julens mat. Dessutom skapar det en stor bredd och variation, avslutar Martin.

 

Eftersom Gunnebo har ett unikt koncept som skiljer sig från det traditionella julbordet så är det en utmaning att berätta om det. Därför är också våra besökares upplevelser jätteviktiga att förmedla vidare. Och naturligtvis bilder på det fantastiska hantverket.

 

Se gärna filmen om mathantverket och råvarorna på Gunnebo slott.

Välkommen att vara med på Matbloggsträffen med efterföljande jul på Gunnebo slott. Här hittar du anmälan. Alt om sidan inte fungerar, maila till oss på kinna.jonsson @ fiduser.se med din anmälan och se hela programmet för träffen både i Stockholm och Göteborg här.

Om Gunnebo slott


Gunneboslottlogo

Gunnebo Slott och Trädgårdar ligger i Mölndal strax utanför Göteborg. Det är en av Sveriges främsta 1700-talsmiljöer och ett av Göteborgsregionens mest populära besöksmål med slott, butik, turistbyrå, ekologiska trädgårdar, kaffehus och krog samt en omfattande evenemangsverksamhet året om. Slottet byggdes som sommarvilla åt den mycket förmögne köpmannen John Hall och stod färdigt 1796.

Mer information om julen på Gunnebo som serveras från den 3- 21 december 2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *