Alla är vi nybörjare någon gång!

21 October, 2015

Karin Bernfalk, som vann Matbloggsprisets Hederspris 2014, är inte ny i bloggvärlden. Hon startade sin blogg Bagerskan för ett bra tag sedan och vet både ett och annat om allt från matlagning till webb och fotografering. Läs hennes gästbloggsinlägg och ta del av livet som matbloggare, mentor och inspiratör!

Att blogga är otroligt roligt och givande men kan ibland vara ganska ensamt. Man redigerar bilder, svarar på kommentarer, skriver texter och försöker slå knut på sig själv i kreativitet och förnyelse. Ibland känner man sig som den enda bloggaren i världen. Efter lite surfning så inser man ganska snabbt att så inte är fallet. Ja, så beskriver Karin sitt bloggliv. Hon fortsätter; Vi är många hundra, säkerligen tusentals bloggare som bakar, lagar mat, experimenterar och förnyar recept. Vi brinner för vårt intresse och för oss finns inget roligare än just mat och bakning. Men som sagt, ibland när man sitter där framför skärmen så känns det ganska ensamt och lite tråkigt. Tänk om man kunde knyta samman alla bloggare, om man kunde göra bloggvärlden lite mindre? Det var just i en av alla dessa stunder som jag kom på idén till Bak- & matbloggskartan – en karta där många av alla härliga bak- & matbloggar är utplacerade. Enkelt och snabbt så ser du att det finns folk du inte visste runt hörnet med samma passionerade intresse som just du. Massor av möjligheter kan skapas med chkladdkakaans till nya vänner, möten och erfarenheter.

“Bloggvärlden blir med ett klick plötsligt lite mindre!”

Fast det är inte bara ensamheten som kan vara frustrerande tråkigt utan ibland dyker det upp frågor om allt från bloggens design till förfrågningar om samarbeten från olika företag. Visst går det att fråga vänner och bekanta men vilka är mer insatta är just andra bloggare. Alla jobbar ju mot samma mål, att nå ut till läsare, sprida kunskap och locka med goda recept. Tillsammans kan bloggare hjälpa, stötta och lyfta varandra till att bli bättre. Tillsammans kan bloggare stå emot företags ibland pinsamt dåliga erbjudanden om samarbeten. Enade kan bloggarna höja sin status och få företagen att inse vilken möjlighet och tillgång bloggarna är för att nå ut till nya kunder.

“Vi är helt klart värda bra mycket mer än vad företagen tror!”

Bloggare strävar alltid efter nya roliga och intuitiva recept, intressanta texter och framför allt vackra och inspirerande bilder. Och att ta matbilder är inte alltid det lättaste. Efter snart 6 år som bloggare har jag själv äntligen börjat närma mig den nivå av kvalitativa bilder som jag önskat. I Facebook-gruppen Behind the scenes – en grupp om fotostyling så är tanken just att ge varandra tips och råd kring matfotografering. Det är så många variabler kring fotografering att det lätt blir en djungel. Ett tips är att fota när det är ljust och att ta många bilder, massor, i alla möjliga olika vinklar då finns många att välja mellan när det är dags att blogga.

“Som bloggare, erfaren eller helt ny, tycker jag det är otroligt viktigt att vara öppen och hjälpsam.”

Att hjälpa de som är nya och oerfarna är en självklarhet. Alla har varit nybörjare, ställt knasiga frågor och karinbgjort de klassiska misstagen. Alla behöver någon som sträcker ut en hand, som hjälper och visar hur man kan göra utan pekpinnar eller hårda ord. Under mina år som bloggare har jag alltid försökt lyfta fram andra bloggare, svarat på frågor och hjälpt till. Kanske var det just därför som jag blev tilldelad 2014 års Hedersutmärkelse av Matbloggspriset . En otroligt hedrande utmärkelse för det som är kul, att blogga och hjälpa andra samt ett bevis på att jag gjort något bra. Jag fortsätter dock i samma anda som innan, att sprida min kunskap och erfarenhet. Viljan är stor att hjälpa andra men tyvärr finns inte alltid tiden till allt man vill göra. En av många idéer är Bakbloggskampen – exakt vad den innebär har jag i dagsläget inte kommit på, men det ger sig nog med tiden. Det viktigaste är att vi har kul när vi bloggar och att vi hjälper varandra på vägen!

Många varma kramar Karin

Karin sitter i juryn och är kategoriansvarig för Matbloggsprisets Hederspris.
Prisets sponsras i år av Spisa.se.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *