En sann livsnjutare tar plats i Matbloggsprisets jury

28 October, 2015

Monika Ahlberg är en känd mat och TV-profil sitter i år i Matbloggsprisets jury.  Att vara med och lyfta fram duktiga människor tycker Monika är kul. Och det är ju också det som Matbloggspriset handlar om. Hon vill utnämna vinnare som blir överlyckliga och som får en kick att utveckla sin blogg ännu mer.

Matbloggspriset var nyfikna på hennes passion för mat och varifrån matintresset kommit. Så vi passade på att intervjuda henne när hon tar plats i Matbloggsprisets jury 2015.

Monika, när och hur uppstod ditt matintresse?
Jag har ju alltid varit en livsnjutare och älskat att äta gott! Min första paradrätt (tror jag var 11-12 år) var Arabiska fläskkotletter med ris! En rätt helt annorlunda mot den mat jag lagar idag. Att jag däremot skulle syssla med mat i framtiden fanns inte i min sinnevärld. Skulle bli dansare, vilket jag också blev. Efter 10 år i dansens värld hamnade jag sedan av en ren tillfällighet på Rosendal. Att det blev jag som skulle driva upp kafét berodde helt enkelt på att det inte fanns någon annan!

När insåg du att du kunde ta steget ut och satsa professionellt på maten, både i fysisk och skriven form?
Framgången på Rosendal var lavinartat. Tur och vi låg helt rätt i tiden. Just efter det glada 80-talet hade människor pengar som gräs och kunde köpa allt! Eller nästan allt, för bara hos oss de kunde få en kaka bakad på kärlek och smör. Mycket skit i bakverken på den tiden. Framgången gjorde att det blev naturligt för mig att fortsätta, inget jag valde egentligen. När jag sedan gjorde min första bok, Rosendals Trädgårdskafé (1994) som ju nästa blev en ännu större succé än själva trädgården, var allt redan i rullning. Jag har ju också kunnat leva på mina böcker.”Rosendals Trädgårdskafé” säljer fortfarande, vilket ju är fantastiskt!

Vad har bloggandet betytt för dig? Vilka möjligheter har det gett?
Jag brukar kalla mig själv den sista länken till IT världen! Mina första böcker skrev jag med en penna. Hade aldrig läst en blogg när jag fick frågan från alltommat.se att börja blogga på den då nya sajten. Blev fast direkt! Tyckte det var roligt att dela mina tankar, dagar och recept, få reaktioner på vad jag skrev. Snabbt fick jag väldigt många trogna läsare, vi blev som en familj. Flera följer mig fortfarande fastän det är många år sedan jag började blogga. En förändring genom åren är att människor kommenterade mycket mer förr. Det betyder dock inte att det är färre som läser. Syns tydligt på statistiken. Att blogga ger bloggaren möjligheter att både lyfta fram sig själv, sina åsikter, produkter och varumärke. Säkerligen har jag fått många av mina uppdrag som föredragshållare tack vare bloggen. Och har kunnat marknadsföra mina böcker genom att t ex presentera tävlingar där man kunnat vinna mina böcker och så vidare.

Du har många väldigt engagerade följare, har du några tips för att lyckas med det?
Att vara öppen och personlig! Bjuda på sig själv. Men det är också viktigt att ha en integritet. En fin balans det där…

Om Monika Ahlberg
Monika Ahlberg är en svensk kock, matskribent och författare. Hon har även verkat som skådespelare och som dansös. Ahlberg är en av Sveriges mest lästa kokboksförfattare. Hon är självlärd kock med fokus på ekologisk mathantering och estetiken i matlagningen. Hon driver idag Thielska galleriets cafe, I bankirens mage där man kan äta lunch, soppor, sallader och nygjorda smörgåsar. Under sommarmånaderna kan man ta med sig fikat ut i skulpturparken.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *