Anette på en hög av egna kokböcker

Matbloggsprisets konferencier Anette Rosvall berättar om kärleken till maten, kokbokssläpp och mycket mer.

29 November, 2015

Hon skriver kokböcker, artiklar och blogginlägg. Är kock, sommelier och redaktör, hörs med jämna mellanrum på radio och syns ibland på TV. Nu kan hon även lägga till konferencier på Matbloggsprisets prisutdelning på sin meritlista. Anette Rosvall, började intressera sig för matlagning redan i 12-års ålder hemma i köket. Just nu är hon aktuell sin 11:e kokbok och vi passade på att ställa några frågor. Dessutom bjuder hon oss på ett smarrigt morotskaksrecept från sin aktuella nyutgåva av Afternoon Tea-kokboken!

 

Sedan två år tillbaka har Alexandra Zazzi och Fredrik Schelin varit våra konferencierer vid prisutdelning av Matbloggspriset. I år hoppade Anette in istället för Fredrik.
– Jag jobbar ju väldigt nära Fredrik Schelin som brukar vara konferencier, när han fick förhinder så frågade han mig. Jag tvekade inte en minut. Har ett mycket gott öga till Matbloggandet med tanke på att jag själv bloggade om mat på Tidningen Amelia, för länge sedan, berättar Anette.

Vad var det roligaste med uppdraget?
– Det är alltid roligt att få hjälpa till att lyfta fram duktiga, begåvade och intressanta människor. Dessutom får man ju en bra insikt i vad som händer, bloggare är alltid bra på att hitta nyheter och trender, konstaterar Anette.

Anette är en självlärd matlagare. Hon började vid 12 års ålder att experimentera i köket hemma eftersom hennes mamma och pappa jobbade så sent och hon var hungrig. Nuförtiden går hennes tid åt till att vara redaktör på det digitala magasinet Dryckeslistan.se, skriva om mat och vin i egna böcker, diverse magasin och tidningar, samt jobba som kock på ett äldreboende. I dagarna har hon släppt sin 11:e kokbok, men är även utbildad till grafisk designer, gymnasielärare och sommelier. Ja! Hon älskar att plugga. 😉

Vad fick dig att börja skriva och mat, både på blogg och i kokböcker?
– Jag har alltid varit intresserad av matlagning och bakning, mitt examensarbete på designskolan var en bok om tårtor. Jag skrev, bakade, fotograferade och gjorde formen själv. Det är lite så jag jobbar nu också, när jag var ung trodde jag nog aldrig att jag kunde jobba med det jag älskade mest att göra. Men så för 10 år sedan träffade jag min kompis/kollega och bästis Emma Hamberg och vi gjorde vår första kokbok, The rest is history! som man säger ;), berättar Anette.

Inte nog med att hon är kock, redaktör och kokboksförfattare, hon har även utbildat sig till sommelier.
– När man hittar rätt dryck till sin mat ger det rätten en härlig tonartshöjning. Jag ville veta varför och hittade en utbildning som lärde mig det. Nu har jag fortsatt av bara farten och går på en Diplomutbildning som faktisk bara ett 40 tal personer har klarat av här i Sverige. Det känns stort, men är galet svårt, säger Anette.

Vad är det roligaste med att skriva om, testa och dricka viner?
– Det roligaste är att få möjligheten att träffa alla människor som brinner för det här. Att till exempel möta en vinmakare som pratar om druvor, jord och vinflaskor som om det vore hens egna barn. Alla duktiga vinimportörer som jobbar i en speciell marknad (Systembolaget) men trots det arbetar med glöd och frenesi för sina produkter. Samt alla matlagare, kockar, bartenders och sommelierer som är så stolta över sitt arbete! Sedan är det ju underbart att få möjlighet att prova massor av viner och andra drycker som jag aldrig ens skulle komma i närheten av om jag inte var i den här branschen, berättar Anette.

Du har precis släppt en ny kokbok. Kan du berätta lite om den?
– I höst har jag faktiskt släppt två böcker, dels en nyutgåva av min bok om Afternoon Tea – som är något av det bästa jag vet. Den skulle tryckas om så därför gjorde vi om den. Den fick ett snyggare omslag och lite flera texter och kom ut i september. Det är en riktigt fin bok med recept på både söta och salta godsaker som passar till te. Dessutom ett kapitel om lite andra drycker som passar till konceptet, förklarar Anette.

– Den senaste, min 11:e kokbok kom ut för ett par veckor sedan och handlar om långkok i Slowcooker. Det är en sorts gryta som är otroligt populär i USA. Den gör att man kan äta stek, gryta och långkok även mitt i veckan och trots den långa tillagningstiden så går det fort. Du slänger ner det som skall kokas i grytan, sticker in sladden och sedan är det bara och göra något helt annat i några timmar. Du behöver inte ens vara kvar i huset, påpekar Anette.

Har du nya projekt på gång?
– Jag har alltid nya projekt på gång och vill alltid göra nya böcker. Men det jag jobbar mest med just nu är att ta hand om siten Dryckeslistan. Vi jobbar för att lära människor att göra bättre och smartare vinval. Vi förklarar till exempel på ett lätt sätt vad tanniner är, hur man producerar Champagne och varför man tillsätter socker och svavel i vissa viner, avslutar Anette.

Här hittar ni bl.a. Anette;
www.anetterosvall.se
www.dryckeslistan.se
www.dinvinguide.se/anetterosvall

Missa inte Anettes mumsiga morotskaka nedan, ett recept fr boken Afternoon Tea – Det bästa fr Storbritannien, och ha en skön första advent! /ylva.

Anette Rosvalls morotskaka

Anettes morotskaka hämtad från Afternoon tea-boken

Mums carrotcake! 

Morotskakan kom till under andra världskriget då morötter var billiga. Det blev ett bra och gott sätt att dryga ut kaksmeten. Men än idag fortsätter vi att älska denna saftiga smakrika kaka. De flesta har sin egen variant och det här är min mammas recept.

Kaka
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl olja (matolja eller någon annan som inte smakar så mycket)
3 dl fint rivna morötter
1 dl hackade valnötter
2 dl vetemjöl
1 ½ tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker

Glasyr
75 g rumstempererat smör
120 g rumstempererad cream cheese
4 dl florsocker
saft och rivet skal av en stor apelsin
valnötter till garnering

Gör såhär:
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Rör i olja, morötter och valnötter. Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke och vänd ner dem i smeten.

Häll smeten i smörad form med löstagbar kant och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40 minuter.

Dags för glasyren: Vispa rumstempererat smör tills det är vitt och fluffigt. Ner med cream cheese och blanda i florsocker, apelsinsaft och apelsinskal.

Bred på glasyren när kakan har svalnat helt och garnera med valnötter. Låt kakan stå svalt ett tag innan den serveras så att den hinner suga åt sig lite av glasyren.

Den här kakan blir bara godare om den står till sig ett tag, så baka den ett par timmar eller helst en dag i förväg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *