Zeina Mourtada

Från okänd blogg till rekordhållare och mediernas favorit!

28 February, 2016

När Zeina Mourtada vann Folkets val med rekordsiffror för snart ett halvår sedan var hennes blogg relativt okänd. Sedan dess har hon blivit intervjuad i otaliga tidningar och radio. Synergieffekten mellan sociala och traditionella medier har alltså fungerat otroligt bra i Zeinas fall. Precis som med Karin Högberg ville vi följa upp med Zeina för att se vad som hänt sedan sist. Nedan berättar hon om tiden efter vinsten. Även Zeina delar med sig att sitt favorit recept; Lubia bi zeit- Gröna bönor i tomatsås.

Att vinna Matbloggspriset folkets val har betytt oerhört mycket för mig, främst för att folket hjälpte mig att vinna detta. Ett underbart och ärofyllt pris som gett mig en push framåt. Jag var en ganska okänd bloggare när jag vann priset, hade haft min blogg under en kort tid, och efter det har jag synts och uppmärksammats väldigt mycket. Det är jättekul och det ger mig verkligen glöden att fortsätta med det jag gör.

Jag har även fått lära känna underbara människor tack vare priset, som bland annat Karin Bernfalk, Monika Österheim, Fredrik Nylén och Robert Kwok. Jag träffade dem för första gången på Matbloggsprisets prisutdelning och nu har vi en jätte fin relation.

Det har hänt mycket sen priset. Min blogg har uppmärksammats mycket i media. Jag har bland annat min egen matkasse i samarbete med mat.se som för övrigt sponsrade Folkets val-tävlingen. Jag blev nyligen listad som en av Sveriges bästa matbloggare av Mitt Kök, som var sponsor av Stora Matbloggspriset. Mitt bästa bloggtips är att ha en blogg som speglar dig och det du är bra på. Jämför inte dig själv med andra, våga sticka ut och var unik.

Vi älskar vegetarisk mat hemma. Här är en favoriträtt från Libanon.
Trevlig vecka 🙂 kram
Zeina23012016-IMG_8035-e1455564735833

4-6 portioner Lubia bi zeit- Gröna bönor i tomatsås 

1 kg färska gröna bönor
1 kg färska mogna tomater
1 gul lök
1 vitlökshuvud
1 färsk finhackad chili (om du gillar hetta, annars uteslut)
2 msk tomatpuré
Ca 1 dl vatten
Salt
4-5 msk rapsolja till stekning
Olivolja till garnering
TIPS! Om du inte hittar färska gröna bönor i affären kan du använda djupfrysta haricot verts, det blir inte samma sak men det blir gott det med.

Gör såhär:
Skär bort yttersta skaften på bönan. Hacka sedan bönorna i lika stora bitar, ca 2 cm. Hacka lök och vitlök. Spara ca 4-5 st vitlöksklyftor hela utan att hacka dem, de ska åka ner i grytan. Skala tomaterna och hacka dem i tärningar. Hetta upp rapsolja, stek lök och vitlök på medelvärme under omrörning. De ska inte få färg och ha koll så vitlöken inte bränns vid, de ska bara bli glansiga och mjukna. Vänd i bönorna, eventuellt chili och fräs allting en bra stund under omrörning, ca 7 min. Se till att du steker bönorna ordentligt utan att de bränns vid.

Vänd i tomathacket och stek i 2 min till. Tillsätt slutligen tomatpuré, hela vitlöksklyftor, vatten och salt. Lägg ett lock på grytan och låt allting puttra en stund tills bönorna mjuknar, ca 30 min. Tänk på att inte ha i för mycket vätska, såsen ska inte vara för rinnig. Lägg upp lubian på ett fat och ringla olivolja över. Servera med bröd och färska grönsaker skurna i stavar som lök, gurka, rädisor, salladslök, paprika, chili osv. Även pickles, oliver, persilja och mynta passar utmärkt bredvid.

 

mat-se-1

Kategorisponsor

Sponsor av kategorin Folkets val 2015 är Mat.se som är en matbutik på nätet och en inspirationskälla med flera tusen recept. Mat.se fokuserar på digital kommunikation i form av blogginlägg, e-postutskick och med ambitionen att ha en hög närvaro på sociala medier.

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *