Fika med guldkant på Bjertorps slott

Fika med guldkant!

30 October, 2016

Alla förtjänar vi lite lyx i tillvaron. I den lilla staden Vara på Västgötaslätten har man tagit det traditionella fikandet till nya nivåer och skapat konceptet ”Fika med guldkant i Vara”. Enligt White Guide är just här som du hittar Sveriges bästa konditori. Kombinerat med övernattning på slott och kaffeprovning så blir detta en upplevelse för fikafinsmakare. Kan du inte komma till Vara, låt Vara komma till dig. På MatbloggsträffenStockholm Food and Wine den 11:e november bjuds det nämligen på fika med guldkant.

Västsverige har grymt många bra caféer vilket fikabibeln White Guide Café vittnar om. Sveriges fikabälte med Göteborg, Kaféstaden Alingsås och Vara kammade hem priser som Årets kaffebar, Årets fikaställe och Årets konditori på White Guide Cafégalan i år. Backar vi bakåt i tiden så startade bageri- och kafékulturen i fikabältet, med Alingsås i täten, redan på 1700-talet och har med obruten tidsaxel vuxit sig stark.

Vara på Västgötaslätten har som liten kommun med ca 15 700 invånare hela tre White Guide Caféer. Ett av dessa är Conditori Nordpolen, som i år blev Årets konditori. Detta är ett riktigt skönt ställe där lokalbefolkningen hänger med tillresta turister alla dagar i veckan.

Lyxig bakelse hos Årets konditori

En lång disk med godsaker möter dig när du kliver in till Conditori Nordpolen. Här trängs klassiska bakverk med moderna moussetårtor, bullar och kakor i en mängd variationer. I konceptet Fika med guldkant ingår en lyxig fikastund med bakelse och pralin till kaffet eller teet. Namnet på konditoriet kommer sig av att polarexpeditören August Andrée nödlandade på Varaslätten under en provflygning år 1894 och han drack då kaffe med Varaborna.

Fika på Conditori Nordpolen

Det svarta guldet

Vi konsumenter blir mer och mer intresserade av att veta varifrån maten kommer. Hos Esti Bönor & Bröd finns ett stort engagemang för att servera närproducerade och säsongsanpassade råvaror från lokala matproducenter i Västsverige. I konceptet ”fika med guldkant” serveras till och med cafélunchen på lokalproducerad och handgjord keramik. Med lokal mat i magen får du sedan en kaffeprovning som tar dig in kaffets spännande värld och smaker. Du får lära dig mer om ursprungskaffe och de senaste bryggmetoderna för det svarta guldet.

Bo på slott

Det är många gånger svårt att beskriva något som är riktigt, riktigt bra. Det måste liksom upplevas. Så är det med Bjertorp Slott . Att bo på detta slott är verkligen att sätta guldkant på tillvaron. Slottets miljö och atmosfär är lyxigt hemtrevlig och slottsrestaurangen är omnämnd och poängbedömd av White Guide. Man brukar ofta prata om hotellfrukost, men hur åter det i dina öron med en lång, härlig slottsfrukost?

Kom på matbloggsträffen den 11 november så har du chans att vinna fika med guldkant

Ett par mat- och bakbloggare som älskar att fika besökte Västsverige och upplevde Kaféstaden Alingsås, fika med guldkant i Vara och fika i porslinsstaden Lidköping i början av september 2016. Det var bland annat Fredriks fika, Zeinas Kitchen som båda vunnit Matbloggspris i kategorin Folkets val och Trattorian som 2015 året vann Stora Matbloggspriset. Läs deras blogginlägg om Fikaresan i Västsverige:
Fredriks fika:  http://tidningenhembakat.se/bloggar/fredriks-fika/fikaresan-i-vastsverige/
Zenias Kitchen: http://zeinaskitchen.se/fikaresa-i-vastsverige/
Trattoria: http://trattoria.nu/2016/september/fikaresa-i-vastsverige-2.html

bloggresa på temat fika

Kommer du till Matbloggsträffen den 11 november så kan du vara med och tävla om upplevelsen ”fika med guldkant” för två personer med boende på Bjertorp Slott, bakelsefika hos Conditori Nordpolen och lunch med kaffekoppning hos Esti Bönor & Bröd våren 2017. Missa inte Matbloggsträffen och denna tävling, anmäl dig idag!

Text: Gunilla Davidsson, Turistrådet Västsverige
Foto: Jesper Anhede, Gunilla Davidsson
Västsverige i sociala medier: Instagram: @vastsverige, FB: @vastsverige, Twitter: @vastsvenska_tr
Gunilla i sociala medier: Instagram: @letsfika FB: @letsfika Twitter: lets_fika

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *