Utbytet med läsarna är absolut det roligaste

9 October, 2016

Matbloggspriset ställer den klassiska sportfrågan till en av finalisterna i Folkets val 2016 – Hur känns det? 
– Det känns jätteroligt och hedrande att vara en av de nominerade till Matbloggspriset Folkets Val säger Gustav Johansson som står bakom den framgångsrika bloggen Jävligt gott och fortsätter: Lite crazy att vara här nu när jag tänker tillbaka på hela resan.

– Att vara finalist i Folket val är sjukt hedrande, tycker Gustav som fortfarande känner sig paff över att Jävligt Gott har blivit så stor som den är och att så många människor känner till bloggen. Det är väldigt kul att folk gillar bloggen och att den bidrar till att fler äter mer och godare vegetarisk mat, fortsätter han.

– Att då dessutom bli nominerad till Matbloggspriset Folkets val känns riktigt coolt! Jag hade nog aldrig kunnat tro att jag skulle “bli” bloggare, än desto mindre vinna några priser för det” säger Gustav.

På frågan om varför han fått så många nomineringarna svarar han att:

– Bidragande kan vara att jag har tjatat på folk på Instagram, och så tilläger han: Haha, nä skämt å sido så har jag ju ganska många läsare som har följt med under ganska många år nu, och förhoppningsvis så gillar de vad jag gör. Och oavsett nomineringar och pris eller inte så är det verkligen de läsarna som gör hela grejen värdefull och rolig.

I januari 2011 startade Gustav Johansson Jävligt Gott. Avsikten med bloggen var först och främst  ett sätt att helt enkelt bättre komma ihåg de egna recepten. Gustav lagade ganska mycket mat, men kände att han inte riktigt utvecklades. Sällan kom han ihåg vad den senaste maträtten innehöll. Att det sen blev en blogg och inte bara en egen receptbok handlade nog i lika delar ett aningen osunt bekräftelsebehov samt intresset att hålla på med hemsidor, skriva och fota. Att uttrycka sig med en blogg var perfekt!

Men frågan om varför han började laga mat tycker han själv är snäppet mer intressant. Det säger mer än själva bloggandet. I samband med att han gick ut gymnasiet 2006 blev han vegetarian, efter att ha uppfostrats i ett riktigt svulligt husmanskostshem. För honom var det “rätt sak” att göra, men visst sörjde han ganska rejält över att det fanns så mycket god mat han aldrig skulle kunna äta igen. Matbloggandet blev för Gustav en väg att kunna utforska och hitta sätkaldolmart att laga alla de där svulliga rätterna han saknade från sin uppväxt. Att inte lära sig laga dem själv innebar helt enkelt aldrig få äta dem igen!

Det roligaste med att blogga om mat är utan tvekan utbytet med alla läsarna.
Utan feedbacken och samtalen med alla som läser bloggen och som är lika “nördiga” på vegetarisk mat som han själv så hade han aldrig orkat hålla på så här. Att känna att folk bryr sig är väldigt peppande liksom att få lära sig av andra duktiga och påhittiga människor, eller som han själv konstaterar är han ju långt ifrån den enda som lagar och nördar på vegetariskt käk bara för att han råkar blogga om det.

Att blogga är också att få en anledning till att hela tiden få lära sig nya saker och testa nya smaker så som man kan dela med sig av. Vi märker att Gustav verkligen älskar mat och matlagning och tycker det är lyx att få ägna så stor del av sin tid åt det.

Största utmaningarna med bloggandet

Utmaningarna med bloggandet har varierat. Bloggen har varit igång i knappt sex år så det har funnits tid att ha många ups and downs under åren. I början var det svåraste nog att behålla peppen och inspirationen. I ett halvår bloggade Gustav frenetiskt tills de egna “gamla” recepten fanns i print. Därefter blev det väldigt mycket svårare för att hitta en bra balans mellan att laga mat “för bloggens skull” och bara för sin egen skull. Ett tag fick han världens prestationsångest och la av totalt i ett halvår, tills han hittade tillbaks till matglädjen igen. Det var viktigt att hitta en bra nivå och blogga för sin egen skull och att själv bestämma vad som räcker och inte. Att “blogga varje dag” passar inte Gustav, utan snarare att skriva när det passar och finns något vettigt att komma med.

Nu förtiden är dock ekonomin en stor utmaning i och med att Gustav blivit mer och mer professionell med det hela och fått möjligheten att faktiskt lägga viss arbetstid på bloggen. Det är väldigt kul och väldigt lyxigt, men det ställer också stora krav på affärstänk, integritet och bra kontakt med både läsarna och olika samarbetspartners.

Gustavs rekommendation om hur en bra matblogg ska vara

Viktigt att recepten är enkla att följa och maten god! Att det märks att människan bakom bloggen och maten verkligen bryr sig om vad hen håller på med och brinner för att dela med sig av bra mat. Det är lätt att sno andras recept och vegansk_renskavbara lägga upp dem på en hemsida. En riktigt bra blogg skapas av att folk tar sig tiden till att dela med sig av sina egna tips, tankar, verktyg och personlighet för att verkligen lära andra att laga god mat.

Själv älskar han också att hitta de där riktigt hängivna människorna vars matlagning
man själv klickar med, som man vet att man alltid kommer att gilla för man typ har samma sorts smak. Det är vad som får honom att komma tillbaks, gång på gång och laga mer av deras mat. Några favoriter är Zeinas Kitchen, Leila Lindholms blogg och Gaashud.

Favoritrecept från Gustav

Gustav har massor av favoritrecept! Men just nu lagar han väldigt mycket olika typer av grytor, gärna höstinspirerade med mycket svamp och bär. Den här veganska renskaven är precis vad han själv suktar mest efter just nu. Gärna med hemmagjort potatismos, rårörda lingon och stekta kantareller till.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *