Våra oköttsliga lustar

Våra oköttsliga lustars bokrelease

1 October, 2016

Det är dags för årets upplaga av Matbloggpriset i samband med mässan Sthlm Food & Wine den 10 november. Tinga datumet i din kalender och kom! Mycket spännande kommer hända och årets bästa matbloggar kommer koras. Vinnarna av Stora Matbloggpriset 2013 var bloggen Våra oköttsliga lustar, som drivs av Amanda Hellberg och Eveline Johnsson, två härliga tjejer från Västsverige. Med fötterna i myllan och med ett uttryck som sticker ut i ord och bild har de sedan dess hunnit skriva två kokböcker och en tredje är på väg. I de nomineringar som kommit in till Matbloggpriset i kategorin Folkets val så indikerar det på att en ny vegotrend sveper över bloggsverige.

Matbloggpriset var med och firade tillsammans med Amanda och Eveline när de nyligen hade releasefest för sin andra bok; Rötter och knölar, och passade på att ställa några frågor om deras bloggande och vad Matbloggpriset betytt för dem.

Ni vann Stora Matbloggpriset 2013, hur kändes det och vad betydde det för er att vinna detta pris?

  • Det var otroligt hedrande och vi blev förstås jätteglada. Det är alltid roligt att få en bekräftelse på att det man gör uppskattas! Att bli tilldelade priset gjorde att fler fick upp ögonen för oss, vi fick nya kontakter och fler uppdrag, vilket var himla kul!

Vad var det som gjorde att ni började blogga, och hur länge har ni bloggat?

  • Vi har bloggat sen 2011. Då var det fortfarande ett ganska skralt utbud av vegetarisk mat och matinspiration, och vi kände att vi saknade lite mer rejäl vegetarisk mat, sådan som vi själva åt. Så vi startade bloggen som vi själva ville läsa. Sen dess har det hänt jättemycket på vegofronten, med allt från flera vegetariska kokböcker till matlagningsprogram på tv – fantastiskt roligt!

Vad är det som är roligast med att blogga?

  • Det är ett forum med total kreativ frihet. Vi har inga skyldigheter eller deadlines, utan kan göra vad som faller oss in. Dessutom får man snabb feedback och kan lätt titta på vad andra gör och inspireras av dem!

Ni är två som bloggar, vad finns för nackdelar och fördelar och hur fördelar ni arbetet?

  • Det är mest fördelar! Vi kan alltid bolla idéer med varandra, det är så himla kul att både jobba och umgås, och man kan hjälpas åt att bära all rekvisita, haha! Nackdelen skulle väl vara att vi bor på olika platser och det krävs en del planering och logistik innan en fotografering. Arbetsfördelningen ser ut så att Eveline ansvarar för bilderna, och Amanda för recepten. Sen så hjälps vi åt att styla och komma med idéer.

Ni jobbar med råvaror i säsong och tänker återbruk och att ta tillvara, har det alltid varit så och varifrån kommer denna matfilosofi?

  • Vi har alltid försökt jobba klimatsmart, så tänket har hängt med sen vi startade, men vi satte ord på det först något år in i bloggandet. Miljötänket har alltid funnits hos oss båda, och är en naturlig del av arbetet, kan man säga. Dessutom så är det en rolig utmaning vad gäller råvaror och rätter att laga.

Hur hämtar ni inspiration till nya recept?

  • Överallt! Det kan vara något gott vi ätit hos en kompis eller ute på restaurang, något roligt vi sett på instagram eller så blir vi helt enkelt inspirerade av råvarorna i sig själva! Något annat som triggar vår inspiration är strikta ramar, det tvingar en att bli än mer uppfinningsrik, tycker vi.

Vad är ert mest omtyckta recept på bloggen?

  • Vi har en riktigt fin körsbärspaj som vi fått många komplimanger för, och som vi själva gillar väldigt mycket. Den är smaksatt med mandelmassa och choklad, och är supergod!

Boken Rötter och knölar är er andra kokbok. Vad är framgångsreceptet, hur har ni gått tillväga för att bli publicerade och finns det ett behov av vegetariska kokböcker på marknaden?

  • Kokböcker kan ju tjäna både som inspiration för matlagning, och som vackra bilder att drömma sig bort i. Vi vill att våra böcker skall fungera som båda de sakerna. Och eftersom folk fortfarande köper kokböcker, så finns det tydligen ett ”behov”, haha!

När vi bestämde oss för att få vår första kokbok utgiven skrev vi ned våra bästa uppslag och skickade dem tillsammans med ett urval av bilder till massor av olika förlag. Vi sa ”de här kokböckerna skulle vi kunna göra, kan vi ta ett möte och berätta mer?”.

Kan ni beskriva någon sekvens i bokskrivandet som blivit extra minnesvärt för er?

  • Vi gillar ju fallfärdiga hus och gammal skrotig rekvisita. Vi snokar gärna reda på ödehus och frågar om vi får fotografera där, eftersom interiörerna ofta är väldigt vackra, och det inte är så mycket saker i vägen som stör stämningen. När vi jobbade med Rötter och knölar jobbade vi i flera sådana här ödehus. Det var vinter, och i husen fanns det varken värme eller vatten. Det var riktigt kallt och eländigt, och på lunchen under en vecka så fick vi gå och värma oss på en pizzeria en bit bort. Vi hade massa kläder på oss, eftersom det var så rått i huset och smälte inte alls in i stadsbilden.

Ni har ytterligare en bok på gång, vad är temat och när ges boken ut?

  • Nästa bok kommer i januari 2017. Än så länge är temat hemligt!

Drömmer du också om att ge ut en kokbok? Hur långt har du kommit i dina tankar och vilka utmaningar ser du framför dig. Berätta gärna 🙂

Intervju, text & bild av Gunilla Davidsson som du kan följa på Instagram som @letsfika , som till vardags arbetar med måltidsturism inom besöksnäringen i Västsverige.

Gunilla Davidsson hade trevligt med Resville Mathantverk på releasefesten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *