Jobba smart och få fler läsare till bloggen

5 November, 2016

Som bloggare drömmer många om en stor skara läsare och trogna följare, eller hur? I och med att Notified är med och sponsrar Sveriges äldsta bloggpris, Matbloggspriset, tänkte vi att det kunde passa att tipsa om hur man som bloggare kan driva mer trafik till sin blogg. Oftast fokuserar bloggare på att skapa kvalitativt innehåll och en personlig ton för att sticka ut men glömmer bort att nätverka och använda sociala kanaler riktigt smart. Här kommer därför några enkla förslag på hur man kan driva trafik till sin blogg för att generera fler läsare.

Hjälp varandra i bloggbranschen. Se inte andra bloggare som konkurrenter utan som kollegor. Hjälp varandra få större spridning på era bloggar genom att kommentera och dela varandras bloggar. När du lämnar kommentarer på en annan blogg ökar nämligen även möjligheten för att hens läsare hittar till din blogg. Viktigt att tänka på är att du inte bara delar din blogg i hens kommentarfält utan anpassa din kommentar till ämnet för att skapa ett värde, annars kan den lätt uppfattas som spam.

Ett annat bra exempel på en win-win-situation är när bloggar utbyter erfarenhet med varandra. Exempelvis kan matbloggar dela varandras recept eller tips och länka till den blogg som inspirerat en. Eller varför inte hitta någon annan blogg som inspirerar dig och fråga om ni ska göra ett samarbete eller gästblogga hos varandra? Detta ger dubbel spridning på en gång!

Att registrera din blogg hos en bloggportal, exempelvis Twingly, är bra om du vill kunna pinga nyskrivna blogginlägg. Genom att uppmärksamma andra att det har hänt något nytt kan du få fler besökare till bloggen. Samtidigt samarbetar många bloggportaler med mediebevakningsverktyg, som i sin tur gör det möjligt för de som bevakar att ta reda på vad just du skriver om. Många
företag använder mediebevakning bl. a för att hitta potentiella ambassadörer att samarbeta med. Hittar de dig och din blogg kan ett samarbete komma att gynna er båda! Läs mer om hur du som bloggare kan göra dig tillgänglig för företag här.

Instagram vet säkert de flesta är en effektiv kanal för att driva trafik till den egna bloggen då bilderna spelar större roll för matbloggar eller inspirationsbloggar. För att få detta riktigt effektivt bör du fundera ut en liten strategi hur du använder hashtags. Tips är att se vilka hashtags andra större bloggare inom samma område använder och använd dessa för nå samma målgrupp.

Det räcker dock inte med att använda sig av hashtags utan det är även viktigt att bilderna du lägger upp har hög kvalitet och visar vem du är som person/bloggare. Föreställ dig att din Instagramprofil är ett skyltfönster för vad din blogg erbjuder, men tänk på att skapa ett unikt värde för de olika kanalerna (gäller även andra sociala medier-kanaler). Tips är att skriva en unik inledningstext och välja olika bilder för varje social kanal som du marknadsför din blogg genom. Håll fortfarande en röd tråd och försök ge en liten hint om vad som väntar i bloggen utan att avslöja för mycket.

Ställ dig frågan, vill jag driva läsare vidare från min Instagram till min blogg? Om det är fallet så kan det vara bra att exempelvis skriva “få hela receptet i bloggen” och sedan länka till ditt blogginlägg. Om inte, skriv ut hela receptet på Instagram för att skapa bekvämlighet för läsaren. Vem vet, du kanske blir en stor Instagramprofil! Sist men inte minst, glöm inte att ha din Instagramprofil öppen för alla för att öka chanserna att få nya följare.

Genom att använda andras bloggar samt sociala medie-kanaler för att sprida din blogg ytterligare, blir den mer synlig för andra och ditt läsantal kommer att öka!

/Anna Pettersson, Notified.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *