En sponsor med passion för hållbart jordbruk

31 October, 2017

Djur och växtodling ska harmonisera med varandra, enligt vår sponsor Grisoxen. På så sätt kan  man  hålla markerna öppna vilket binder kol och bidrar till en biologisk mångfald. Kom och träffa Grisoxen och lär er om annorlunda styckdetaljer och ekologiska baljväxter på matbloggsträffen den 9:e november. Nedan berättar de om sin affärsidé och samarbetet med Matbloggspriset.

Vad är Grisoxen?

– Idén med Grisoxen föddes när Gustaf besökte en saluhall i Göteborg våren 2016 och förstod att det fanns en efterfrågan på det högkvalitativa nötkött som han producerar på sin gård. Kött från långsamtväxande djur, uppväxta på gräs och örter, fria från antibiotika och som är KRAV-märkta.

– Gustaf ställdes då inför utmaningen hur han skulle kunna nå ut med sitt kött till dessa kvalitetsmedvetna konsumenter utan att gå via den vanliga slaktindustrin, där hans kött blandas med annat kött av lägre kvalitet. Efter att ha pratat med Melker, som också gått i samma tankar att sälja fläskkött av hög kvalitet från Linderödssvin, insåg de båda att de gick och funderade på samma affärsidé. Där och då bildades embryot till vad idag är Grisoxen.

– Tillsammans började vi arbeta fram idéer på hur man på ett effektivt sätt skulle kunna vara bryggan mellan bonden och konsumenten. För att lyckas med detta behövdes en tredje person som var duktig inom e-handel och marknadsföring. Därför bjöds Cristoffer in till diskussionerna och det tog inte lång tid innan vi tre enades i samma tankar och idéer och bildade Grisoxen AB.

Passion för hållbart jordbruk

– Vi äger inte marken utan förvaltar den till nästa generation. Det är hållbarhet för oss. I Grisoxens filosofi ingår att djur och växtodling ska harmonisera med varandra. Köttet som Grisoxen säljer kommer från djur som betat på marker där man inte kan odla något annat än gräs. Fördelar med detta är att man håller markerna öppna, binder kol och bidrar till en biologisk mångfald.

– Det ensilage eller hö som djuren äter på vintern kommer oftast från åkermark. Gräset är en viktig avbrottsgröda i ekologisk odling som sanerar marken från ogräs och binder kväve, så att man enklare kan odla humangrödor, till exempel linser, bönor och spannmål. Djuren ska leva ett långt och hälsosamt liv där de får gå ute så mycket som möjligt. Ingen stress förekommer, hos våra gårdar är det alltid djuren som bestämmer hur dagen blir.

– Grisoxen grundades för att hjälpa bönder som delar vår filosofi att nå ut till rätt marknad och för att du som kund ska kunna köpa kvalitetskött med ett rent samvete.

Passion för att ta tillvara på hela djuret

– Hållbarhet för Grisoxen innebär också en strävan efter att använda hela djuret på bästa sätt. Ett sätt att göra detta är att stycka fram fler olika detaljer än man normalt hittar i en butik. Andra området som Grisoxen arbetar med att skapa nya produkter av fett och ben som kan agera smakhöjare i det svenska köket.

Vi tackar Grisoxen för dessa härliga svar och hoppas att vi ses på matbloggsträffen på Älvsjö Gård, 5 min gångväg från Stockholmsmässan, där vi ska laga mat tillsammans och läsa oss om annorlunda styckdeltajer och ekologiska baljväxter. Anmäl dig här! /ylva.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *