Hälsosamt, klimatsmart och billigt

18 October, 2017

Kan man verkligen laga mat som både är hälsosam, klimartsmart och billig? Det tycker Hanna som driver bloggen Portionen Under Tian. Med en bakgrund som dietist och ett brinnande klimatintresse så besitter hon definitivt de rätta kunskaperna för att bevisa sin tes. Hanna är en av finalisterna i Folkets val och nedan berättar hon om idén bakom bloggen samt delar med sig av sitt favoritrecept just nu; fruktig kokosmjölksgryta.

– Jag började att blogga för två år sedan på Portionen Under Tian. Men tanken med Under Tian fanns med långt innan, framförallt när jag mötte patienter när jag arbetade som dietist. Då kunde jag ofta få höra “jag har inte råd att äta bra mat”, vilket fick mig att fundera. Varför tror vi att bra mat måste vara dyr? Det finns ju så mycket mat som är bra och hälsosam men samtidigt riktigt snäll mot plånboken. Sen vurmar jag otroligt mycket för vår planet, vilket gör att jag har ett stort klimatfokus eftersom jag vill visa att alla de här delarna – hälsosamt, klimatsmart och snällt mot plånboken inte behöver vara separerade, utan går jättebra att förena! Så för att svara kort: Jag vill visa att alla kan äta bra så att kroppen mår bra, planeten mår bra och att alla ska ha råd!

– Kontakten med mina följare är det jag tycker om mest när det gäller att blogga om mat. Utan tvekan. Jag får ofta mejl och kommentarer från följare som beskriver att undertian gjort deras liv enklare. Det kan handla om en ensamstående mamma som helt plötsligt får ihop matekonomin, en familj som börjat äta vegetariskt, en kille som fått till mer hälsosamma matvanor. En tjej beskrev att hon kunde lämna en dålig relation för att klara hyran själv efter att hon börjat med tips från undertian. Varje gång jag får en positiv kommentar känner jag bara wow. Det är ju detta det handlar om, mat handlar om livet och vilka utmaningar det tar oss på. Och att vi tillsammans gör bra val som får oss att må bra och tillsammans tar hand om den här planeten!

– Sen gillar jag såklart också jättemycket att laga maten och att fota den. Det är verkligen kul, och något jag kan göra för att koppla av. Då tänker jag inte på något annat och det är en härlig känsla.

På frågan hur det känns att vara finalist i Folkets val och att ha fått så många nomineringar berättar hon:
– Det känns fantastiskt att vara finalist i Folkets val! Att få bli nominerad av de som läser min blogg och följer mig i mina kanaler, det är ju det bästa betyget en kan få! Jag tror att det som har bidragit till att just du fått så många nomineringar är att jag förmedlar på ett enkelt, lättsamt och härligt sätt att det går att äta hälsosamt, klimatsmart, plånbokssmart och att det är KUL! Att #staycheap (som jag ju kallar det) är ju mitt liv! Dels i min matlagning med bra, cheap, vegomatlagning men också hur jag lever. Att jag sparar pengar för att göra upplevelser och delar med mig av dem. Som när jag vandrade till Mount Everest Base Camp, roadtrippade i Lofoten eller när jag kör utemiddag i skogen.

När vi frågar om vad som karaktäriserar en bra blogg och vad hennes favoritrecept är blir svaret:
– Inspirerande bilder, enkla recept och en skön känsla.
– Delar med mig av en storfavorit på bloggen. En 100 % vego kokosmjölksgryta som är lite av mitt signum. God, lättlagad, blir många portioner (alltså perfekt för matlådan) och givetvis klimatsmart.

Fruktig kokosmjölksgryta
8 portionerKostnad: 10 kr/portion
Vego: Ja, vegansk.
Tidsåtgång: ca 40 min

2 burkar kokosmjölk a 400 ml 
2 gula lökar 
2 msk currry
2 vitlöksklyftor 
10 dl kokade kikärtor 
1/2 dl jordnötssmör 
1 paket krossade tomater 
3 ekologiska bananer
1 pkt frusen mango 
1 grönsaksbuljongtärning 
ris för 8 portioner 
salt, peppar
olja att steka i

Börja med att koka riset enligt anvisningarna på paketet.
Hacka lök och vitlök fint. Fräs mjuka i en kastrull tillsammans med curryn.
Tillsätt kokosmjölken, de krossade tomaterna och smula ned grönsaksbuljongtärningen. Vispa i jordnötssmöret, så att det blandar sig väl i såsen.Låt puttra i ca 10 minuter.Tillsätt kikärtorna, den frusna mangon och bananer skivade i slantar (vill du ha frukt vid sidan av så hoppar du såklart över detta). Låt bli varma i ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.
Servera grytan med det nykokta riset, gärna tillsammans med färsk koriander, soja och eventuellt lite mer frukt om du vill.

Vi tackar Hanna för dessa inspirerande svar och recepttipset. Lycka till i Folkets val! /Ylva.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *