Hapyfood by Petra

20 October, 2017

Förra året kom hon trea i Folkets val tack vare sina engagerade följare som också de brinner för det vegetariska köket. Hennes blogg, Happy Food by Petra, är en kombination av en bank där hon samlar de ätbara galenskaperna hon skapar i köket, får utlopp för sin kreativitet och når ut med sin passion för det helvegetariska köket. Nedan berättar Petra om bloggandet, hur det är att vara finalist i Folkets val för andra året i rad samt delar med sig av sitt favoritrecept: esspressotårtan. 

– Det var nu dryga två år sedan som jag påbörjade min resa in i matbloggens värld. Präglad av mitt medelhavsursprung där maten ständigt står som utfyllnad på tillvaron föddes mitt matintresse mycket naturligt redan i vag ålder. Inte minst då det kom till just ätandet. Och som jag alltid säger, för att äta god mat så måste man också? Tillaga den! Och på den vägen fortsatte det.

– Orsaken till att min passion för matlagning och bakning slutligen utformades till ett matbloggande var direkt i samband med att jag övergick till en helvegetarisk kost. Efter att ha sett en dokumentär om vilken inverkan konsumtionen av animaliska produkter har på klimatet, också i kombination med att mitt samvete för djurens verklighet blev för påtagligt kände jag genast ett ansvar.

– Först och främst var bloggens funktion likt en bank där jag enkelt kunde samla samt dela med mig utav alla de ätbara galenskaper jag gör i köket mitt väckt till liv. Men också i syfte att nå ut och visa min omgivning hur det vegetabiliska köket är lika gränslöst som de animaliska. Bara det att det ännu inte är lika utforskat. Något vilket jag till en början såg som ett hinder men som istället kom att visa sig vara en utmaning- vilket i sin tur bara gjorde det kreativa ”recept-komponerandet” ännu roligare!

– Det finns ofantligt mycket inom matbloggandets ramar så det känns för mig näst intill omöjligt att ge konkreta svar på! Beror lite på vad man har på gång så att säga. Men i stora drag det simpla faktum att få göra utlopp för sin kreativitet genom någonting man älskar. Det är ovärderligt. För att inte tala om all god mat man äter!
Också för mig personligen, vars blogg har ett större syfte, då det är en plats där mina värderingar får utrymme det vill säga, att jag genom det jag gör och älskar allra, allra mest också påverkar samt gör inflytande på människor. Det är stort. Enormt!

– Det känns SÅ KUL att vara finalist i Folkets val! Jag är verkligen jättesmickrad! Dels ser jag detta som ett kvitto på att det jag gör genuint uppskattas och syns. Men framförallt och viktigast av allt, ett kvitto på att svenska folket intresserar sig för helvegetarisk mat!

– Förra året kom jag på en tredjeplacering i just samma kategori med ändå oförskämt många röster. Flera tusental om jag inte missminner mig. Något vilket jag är hedrad, supersmickrad och tacksam för!!! Däremot tror jag nu att många som delar mina värderingar minns och nu gärna ser att jag kammar hem en första plats som representant för det helvegetariska köket!

– Personligen tycker jag inte att det är någonting specifikt-specifikt så, som karaktäriserar en bra matblogg. Detta då den röda tråden samt det som gör en matblogg bra kan vara så individuellt. Så här ser jag det. Om man som läsare fastnar, vill skrolla vidare och känner sig manad till att själv ställa sig i köket, ja då har man lyckats! Och det bestäms inte av något mer specifikt utan snarare passionen bakom innehållet som genomsyrar bloggen. För i min mening är det stor skillnad på en receptbank och en matblogg.
En matblogg är en plats där man genom vad som inspirerat en inspirerar andra! Ett kretslopp av kreativitet där goda anrättningar flödar. Om det så är genom en massa härligt tilltalande bilder till rik, lärande och inspirerande text.

Har du något favoritrecept just nu som du vill dela med dig av?
Min just nu ”måsteeee” är Espressotårtan jag gjorde här om veckan. To die for!

Tack Petra för härliga reflektioner kring bloggandet och för det smarriga receptet. Lycka till i år igen! /Ylva.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *