Så blir du en Matbloggspris-vinnare

Så blir du en vinnare

20 November, 2018

Det finns så otroligt många duktiga mat-, bak- och dryckesbloggare i vårt avlånga land och förrförra veckan korades några av dem till vinnare i Matbloggsprisets sju kategorier. En av kategorierna, Folkets val, avgörs som namnet förtäljer, av folket. De övriga 6 utses av Matbloggsprisets jury. Nedan har vi samlat kriterierna som gäller för att bli en vinnare.

Att blogga tar tid. Att blogga om mat, bak och vin tar ännu mer tid. Det ska komponeras recept, handlas, lagas, stylas, fotas, skrivas. Så det är med stor respekt för detta hantverk som våra jurymedlemmar tar sig an uppgiften att utse de nominerade och vinnarna varje år med hjälp av ett antal kriterier som du kan läsa mer om här.

Folkets val

Folkets val är den enda kategori där vinnaren inte utses av juryn utan istället röstas fram. Ju fler följare och/eller ju större nätverk man har, desto större är sannolikheten att vinna denna popularitetstävling. I steg ett nomineras bloggarna. De 10 bloggare med flest nomineringar går sedan vidare till steg två, en final på vår Facebooksida.

Många av vinnarna av Folkets val har fått bokkontrakt, TV-, foto- och skrivuppdrag efter vinsten vilket gör priset eftertraktansvärt. Även de nominerade blir uppmärksammade i bl.a. lokal medier.
För att tävling ska gå till på ett så schysst sätt som möjligt uppmanar vi alla deltagare och deras följare att heja, dela och sprida sina favoriter  så mycket de vill utan att för den skull tala illa om eller sabotera för de andra tävlingsdeltagarna. I god blogganda helt enkelt!

För de övriga sex andra kategorierna där vinnaren utses av en jury gäller nedan kriterier.

Historik

För att kunna vinna Matbloggsprisets jurybedömda kategorier måste bloggen ha funnits i minst ett år, gärna längre. Detta för att säkerställa att bloggen har en kontinuitet och kommer att finnas kvar långt efter att bloggaren tilldelats priset.

Frekvens

Som vi skrev inledningsvis är vi medvetna om att mat-, bak- och dryckesbloggande är tidskrävande, men för att anses vara en aktiv blogg, bör det göras minst 1-2 inlägg per vecka.

Layout & navigering

Är det lätt att hitta på bloggen? Går det enkelt att följa recepten och förstå hur man ska göra? Är den stilren och grafiskt tilltalande? Dessa aspekter har också betydelse vid bedömningen av bloggarna.

Interaktion

Sociala kanaler handlar ju om dialog och inte om envägskommunikation. Hur väl och i vilken utsträckning bloggaren interagerar med sina följare på bloggen samt på sina övriga konton i sociala kanaler spelar därför en stor roll i juryns bedömning.

Innehåll

En mat-, bak- eller dryckesblogg bör framförallt handla om just mat-, bak- eller dryck. Dessutom bör inläggen innehålla mer än ett bara ett recept eller en vinrecension. En vinnande blogg sätter recepten i en kontext och ger stämning till inlägget men också en egen, personlig touch. Det kan vara ditt sätt att uttrycka dig, att hitta egna vinklar och stå ut i mängden. Vi vill se just dig i bloggen!

Språk

Idealiskt är bloggen skriven eller talad på svenska, men vi accepterar även att den är på engelska så länge det finns en svensk koppling. D.v.s. att bloggen drivs av en person med anknytning till Sverige på något sätt. Antingen att du är utlandssvensk eller att du kommer från något annat land men numer är bosatt i Sverige.

Dessutom tittar vi såklart på hur väl man uttrycker sig i skrift, förutom i fallen bästa foto och bästa rörliga blogg.

Foto

Detta kriterium gäller inte bara bästa foto utan har även stor betydelse för kategorierna Stora Matbloggspriset, Bästa Dryckesblogg och Bästa Bak- & Dessertblogg. Bilderna ska bidra till och lyfta helhetsintrycket av bloggen samt inspirera följarna att laga, baka eller prova en ny dryck.

Mer specifikt för kategorin Bäst Foto krävs en egen ’röst’ utan genvägar via filter samt att bloggaren är tekniskt kunnig både vad gäller fotografering och styling av mat och rekvisita.

Bästa Rörliga blogg

Bästa rörliga blogg måste inte vara en YouTube-kanal, det går lika bra med andra sociala plattformar som tillåter rörligt material.  I övrigt gäller samma kriterier som ovan, bara att det är tal istället för skrift samt att det är rörliga bilder istället för stilla.

Matbloggsprisets Hedersutmärkelse

Denna kategori skiljer sig från de andra iom att det inte handlar om den egna bloggens uttryck utan om hur bloggaren lyfter andra mat-, bak- eller dryckesbloggare eller verkar för matbloggosfären som helhet.

Här tittar juryn även på hur bloggaren på olika sätt samt under en längre tid varit med och påverkat och inspirerat andra till karriär och livsstilsförändringar genom att visa att matbloggande inte bara behöver stanna där utan att det kan leda till allt från att jobba med TV, hålla workshop och dela med sig av sina kunskaper, göra kokböcker mm.

Sådär! Nu vet du vad som krävs för att bli en vinnare och här hittar du årets vinnare. /Ylva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *