Agnes Gällhagen driver bloggen Cashew Kitchen

Att laga mat är en gest av omtanke

3 December, 2018
Nu i höstas nominerades 24 av Sveriges bästa mat-, bak- och dryckesbloggare av Matbloggsprisets jury till 6 av våra 7 kategorier. Den 7:e kategorin, Folkets val, nominerade ni, dvs folket, era favoriter till. Här på bloggen har ni lärt känna de 10 finalisterna i Folkets val och nu är det hög tid att ni även lär känna de övriga nominerade! Först ut är de nominerade i kategorin Stora Matbloggspriset. Nedan berättar Agnes Gällhagen med bloggen Cashew Kitchen om sin passion för mat.

 

Agnes Gällhagen beskriver sig själv som en 29-årig, vildhjärtad kreatör som fördriver dagarna med att ta fram gröna recept i sitt kök i Piteå. Bloggen Cashew Kitchen handlar inte bara om mat utan också om de stora drömmarna och om att jobba hårt för att nå dit. Nedan berättar hon mer.

Bloggen hjälpte mig att hitta glädjen och njutningen i att äta

Från allra första början var det när jag som 14 bestämde mig för att bli vegetarian, och villkoret från mina föräldrar var att jag började hjälpa till med maten hemma som mitt intresse för matlagning uppstod. Det växte snabbt till ett eget intresse och något som jag ägnade mig åt för att pausa från alla läxor och måsten i skolan. Lite längre fram så blev matlagningen mitt sätt att reclaima min relation till mat och min kropp, efter att jag i tonåren och tidiga 20-åren kämpat mycket med matångest. Att experimentera med smak, textur, färg och känsla gjorde att jag åter kunde hitta glädjen och njutningen i att äta. Det blev som en daglig rutin i self-care, en chans för mig att rå om mig själv lite extra. Och det är fortfarande så jag känner. Att laga mat är för mig en gest av omtanke till både mig själv och mina nära.

Jag behövde en ny kreativ outlet

2013 när jag startade min första matblogg så hade jag precis hoppat av konstskolan och behövde en ny kreativ outlet. Jag snubblade över Green Kitchen Stories blogg (som är nominerade i kategorin Matbloggsprisets Hedersutmärkelse) och blev så sjukt inspirerad och fascinerad över deras sätt att ta sig an mat. Jag hade inte en aning om att man kunde jobba med mat på det sätt som de gjorde, och att det kunde påverka människor så positivt! Och just det där med att påverka människor fastnade hos mig. Det var något jag hade saknat i mitt konstutövande. Matlagning var min största hobby. Att börja blogga om det var för mig början till en annan sorts konstnärskap, där det verkligen fanns potential att göra skillnad och sprida vegoinspiration.
Grön mat från Cashew Kitchen

2019 = expansion

Under 2019 har jag massor av spännande projekt på gång! Jag är i en stor expansionsfas i mitt företag just nu. Mycket är i ett väldigt tidigt skede just nu, men förhoppningsvis kommer 2019 med både bokskriveri och rekryterande av en grym webbredaktör. Samtidigt har jag nyligen börjat jobba med min största kund hittills (Electrolux) där vi tillsammans planerar att skapa en massa spännande innehåll för sociala medier under nästa år.

Favotirrecept: kardemummabitar med mörk choklad och havssalt

På vardagarna mumsar jag gärna på mina raw kardemummabitar med mörk choklad och havssalt för att hålla enerignivån uppe när jag har mycket att göra. Skulle kunna äta hur mycket kardemumma som helst såhär års! Enkla smaker som träffar rätt är enligt mig det som gör ett riktigt bra recept. De här godbitarna har inget mer än vad som behövs. Perfekta till en kopp kaffe med en skvätt havremjölk i.

Tips till egenföretagare

Vill tipsa alla stressade egenföretagare om att ta en liten liten stund varje morgon åt att dra ett tarot- eller orakelkort för dagen. Reflektera en stund över vad kortet skulle kunna betyda för en. Och sedan sätta igång med dagen. Bara den där korta stunden av att känna in och tänka efter gör underverk för fokuset och balansen under resten av dagen tycker jag!

 

Ett stort tack till Agnes för dessa öppenhjärtliga, insiktsfulla och intressanta svar och härliga recept! /Ylva.

Favoritreceptet - kardemummabitar med mörk choklad & havssalt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *