Michel Jamais - vinnare av Matbloggspriset Bästa Dryckesblogg 2018

Brinner för att sprida ordet om världens viner

12 December, 2018

När han inte hittade någon bra litteratur om vin blev Systembolagets vinkatalog, medlemskap i Munskänkarna och Svenska Sommelierföreningen samt egenskriven vinfakta lösningen. Så småningom ledde detta fram till bloggen CaféRotsunda. Möt Michel Jamais, vinnare i kategorin Bästa Dryckesblogg i år. Nedan berättar berättar han om hur bloggen kom till och om det mest spännande som kommer att hända under 2019.

Detaljstuderade Systembolagets vinkatalog

Den kom helt naturligt redan i sena tonåren eftersom jag i 15-årsåldern började arbeta i restaurangkök, utbildade mig till kock och hade siktet inställt på att bli kökschef, kanske en dag driva en krog. Jag minns att det var massor av vinnamn som snurrade runt bland servispersonalen, det gjorde mig nyfiken på vad vin var. Av mina föräldrar hade jag fått en vinbok i samband med att jag gick ut restaurangskolan och eftersom det på den tiden knappt fanns något alls att läsa om vin, vare sig böcker eller tidningar, gick jag till Systembolaget och studerade deras vinkatalog. På så sätt fick jag undan för undan lite mer kunskap om vin. Jag tror jag var 24 år när jag fick med i Munskänkarna och 29 år gammal avlade jag prov och gick jag med i Svenska Sommelierföreningen, vill minnas av vi då var ett 30-tal medlemmar.

Med 12 000 sidor vinfakta i sitt digitala arkiv

Det var egentligen mest en slump. Redan som barn ”skrev jag böcker” om allt möjligt, och under alla år som jag studerade vin, det gjorde jag helt själv utan att gå någon som helst skola eller kurs, skrev jag samman precis all tänkbar fakta jag kunde få tag på om vin till ordentliga kompendier. Det har lett till att jag idag har över 12 000 sidor av egenskriven vinfakta i min dator. Jag var väldigt sen med att blogga, jag hade fullt upp med att skriva böcker om vin och mat och tidningsartiklar om vin, men under 2007 hade jag börjat följa ett par svenska vinbloggare. Det var i november 2008 som jag provade på att skriva ihop noteringar från de omfattande vinmiddagar jag arrangerade – och helt plötsligt var jag fast och fick massor av läsare. Det har varit väldigt uppskattat och under åren har jag fått ihop över 800 skildringar från middagar och restauranger världen över.

Fortsätter att sprida ordet

Under 2019 kommer jag såklart att fortsätta mitt underbara uppdrag som utbildare på sommelierprogrammet på Restaurangakademien, där jag har varit i 20 år, och fortsätter att arrangera vinprovningar och middagar med vin vinklubb. Men det som är nytt är att jag har anställt min Helene som kommer att arbeta som konsult och bemanning inom serviceutveckling och service i matsal för restauranger. Och nytt är också min nya sida Vinlegender på nätet, en sida med prenumeration som lever i gränslandet mellan djuplodat vinboksmaterial, artiklar om vin och vinpersoner samt recensioner av viner.

Madeira & bubbel till jul & nyår

Nu när vi närmar oss jul och nyår är det svårt att förbise maderiavinerna, gärna med en viss eller tydlig sötma, till både ostar och allt härligt julgodis med nötter, torkad frukt och choklad. Och såklart är december månaden då vi träffas i större omfattning än på andra tider på året, då tycker jag att champagne eller mousserande viner som Crémant de Bourgogne, den spanska cavan och de fina mousserande vinerna från Franciacorta i norra Italien har sin självklara plats i kalaset.

Skapa nyfikenhet kring nya viner, druvor och områden

Jag är lika överraskad som glädjefylld över att intresset för bra drycker och bra mat fortsatt ökar, år efter år. Det är otroligt roligt för oss som arbetar så hårt med att sprida kunskap och inspiration om drycker om mat. Och så en sak till, jag hoppas att konsumenterna blir än mer nyfikna på att prova viner från nya eller mindre omtalade områden och av druvsorter vi inte känner till så väl, det är just i den delen av vinvärlden som det allra roligaste händer.

Ett stort tack till Michel för dessa härliga svar. Nu ser vi fram emot att bli inspirerade till att bli bättre på att kombinera mat och dryck samt våga testa nya druvsorter! 🙂 /Ylva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *