Emma Svensson Duque med bloggen Ta till vara

Historier från en fruktträdgård

5 December, 2018

Denna vecka lyfter vi de bloggar som nominerats till det Stora Matbloggspriset i år och turen har nu kommit till bloggen Ta till vara, som även var nominerad i kategorin  bästa foto. Emma Svensson Duque som driver bloggen har sedan barnsben uppskattat maten från naturen och trädgården och när hon tog över sina föräldrars sommarstuga med tillhörande fruktodling föddes bloggen Ta till vara. Nedan berättar Emma mer. 

Det är en sådan tillfredsställelse att plocka & skörda maten själv

Något väcktes när jag som barn fick följa med min familj ut i naturen och plocka blåbär, nässlor eller svamp. Maten som ställdes på bordet när vi kom hem var alltid det godaste jag smakat och jag kände en sådan djup tillfredsställelse över att ha varit med och samlat ihop till middagen själv. Så känner jag fortfarande! Ett tag bodde jag i Frankrike och kärleken till mat och vin som finns där har också inspirerat mig mycket.

Fruktodlingen blev startskottet

Jag startade Ta till vara när var föräldraledig och vi hade tagit över mina föräldrars gamla sommarstuga som tidigare varit fruktodling. Vi hade plötsligt enorma mängder frukt att ta hand om och jag ville så gärna göra något av allt – istället för att bara köra fallfrukten till komposten. Så blev bloggen till och jag fick en anledning att dela med mig av allt jag lagade av våra äpplen men också av trädgårdens bär, skogens svamp och vilda örter från omgivningarna.

Vinteräpplen från Emma Svensson Duques gård

Fler fruktträd 2019!

2019 planterar jag fler fruktträd (man kan väl ändå inte ha för många?) och ror förhoppningsvis i hamn några riktigt spännande projekt.

Äppelmos och grönkålspasta är favoriterna just nu

Mitt favoritrecept just nu är egentligen vad som helst med bär eller äpplen men ett riktigt gott äppelmos måste jag alltid ha hemma. Det förgyller morgongröten, pannkakorna och nästan vad som helst. Min favorit görs på äpplet Gravensteiner och smaksätts med vanilj. Värdens enklaste recept men det blir så gott!

Äppelmos med vanilj: blogg.lantliv.com/tatillvara/2018/09/28/appelmos-med-vanilj

Emmas äppelmos med vanilj

Till middag äter jag helst pasta. Tröttnar aldrig och kan äta det varje dag. Just nu får det gärna vara den här pastan med grönkål och chili.

Grönkålspasta med vitlök och chili: blogg.lantliv.com/tatillvara/2018/03/14/gronkalspasta-med-vitlok-och-chili/

Emmas grönkålspasta

Bärtips!

Så här års gäller det att inte glömma bort bären i frysen. En smoothie på svarta vinbär och vaniljyoughurt eller egen blåbärssoppa är så himla gott och en välbehövlig vitamininjektion i vintermörkret.

Ett stort tack till Emma för dessa svar. Nu vill man ju bara börja odla eller ut i skogen! 🙂 /ylva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *