Julia Tuvesson som driver bloggen Tuvessonskan

Med magister i måltidshistoria i sikte!

7 December, 2018

Det startade med en köttfri kost av ekonomiska skäl som väckte intresset för matlagning vilket i sin tur ledde till ett Instagramkonto och slutligen till bloggen Tuvessonskan. Möt Julia Sörensen Tuvesson, en av de 5 nominerade bloggarna i kategorin Stora Matbloggspriset i år. Nedan berättar berättar hon om hur bloggen kom till och om hennes spännande planer för 2019.

Gick från att avsky matlagning till att inte kunna sluta tänka på det

Jag har alltid gillat att äta – men att laga mat avskydde jag under hela min uppväxt. Länge var matlagning enbart ett nödvändigt ont för mig, något som behövdes bli gjort. Men så beslutade jag mig för att sluta handla hem kött för att spara pengar under mina studentår. I uteslutandet av kött hittade jag en matlagningsstil som var otroligt inspirerande för mig. Jag har aldrig känt mig så kreativ som då och sedan dess har jag inte kunnat sluta att varken laga eller tänka på mat.

Bloggen är ett komplement till Instagram

Tuvessonskan började först som ett Instagramkonto och så småningom började mina följare efterfråga recept – och på den vägen är det. Att enbart lägga upp recept med bild märkte jag tidigt inte alls var min grej, utan istället beslutade jag mig för att lägga upp längre inspirationsguider på bloggen, sätta recepten i en kontext och kanske uppdatera bloggen lite mer sällan och istället lägga mer tid på att sammanställa materialet för att göra längre, mer matiga inlägg. Idag ser jag bloggen som ett perfekt komplement till mitt Instagramkonto och på så sätt får jag ut så mycket som möjligt av det material jag skapar.

Ändrar fokus till måltidshistoria

2019 blir ett år då jag tar steget och gör aktiviteter som går utanför bloggen och Instagram. Just nu håller jag på att läsa min magister i måltidshistoria och tanken är att detta element kommer att bli allt mer framträdande i både blogg och på Instagram. Först kommer jag starta en kulturhistorisk matpodd som släpps längre fram i vår. Jag kommer även att börja hålla i kulturhistoriska matlagningskurser där vi lagar oss igenom svenskt 1900-tal. Och sen får vi se vad som händer till hösten, men förhoppningsvis ett nytt roligt lite större matprojekt!

Favotirrecept: halloumipytt

Nu på vintern älskar jag allt som innehåller rotfrukter och kål av alla dess slag. Helst lagar jag allt antingen på en plåt i ugnen eller i en gryta. En rätt som ligger mig extra varmt om hjärtat och som jag aldrig tröttnar på är min halloumipytt med en rotfruktsbas som serveras med en senaps- och äpplekräm, knaperstekt halloumi och massvis av persilja på toppen. Nu på vintern är det supergott att dessutom ha på ett berg av citronmasserad grönkål på också. Länk till halloumipytten här.

Halloumipytt à la Tuvessonskan

Jag är så glad över att ha blivit nominerad till det stora matbloggspriset för den andra gången. Det är alltid fint när ens arbete uppmärksammas!

Ett stort tack till Julia för dessa härliga svar. Nu ser vi fram emot att lära oss mer om måltidshistoria! 🙂 /Ylva.

Plåtmat av Julia Tuvesson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *