Annelie Andersson. Foto: Lisbet

Hon går sin egen väg

14 January, 2019

Annelie Andersson som driver bloggen Blomster och bakverk har kärleken till bakning i sitt DNA. När hon sedan startade ett Instagram-konto väcktes även intresset för fotografering. Med foton vackra som stilleben från någon av de holländska 1600-talsmästarna, har hon tagit en självklar plats i eliten av den svenska matbloggosfärens duktigaste fotografer. Hon var därför en av de 5 nominerade bloggarna i kategorin Bästa Foto i November. Nedan berättar hon sin historia

Instagram väckte fotointresset

Har alltid älskat att baka och laga mat, trivdes i köket redan i tidig ålder och har fått bak-gener från både mamma, mormor och farmor och säkert ännu längre tillbaka. Fota har jag alltid tyckt om men fotograferandet har blivit något alldeles speciellt de senaste åren och det får jag nog säga väcktes i samband med att jag började instagramma och blogga för snart sex år sedan. Nu är det som att kameran och jag är bästa vänner och jag vill hela tiden utvecklas och lära mig mer om allt. Både teknik, ljus, redigering och allt runtomkring.

Blomster & bakverk: mjuk pepparkaka

Blomster & bakverk: mjuk pepparkaka

Här hittar du Annelies mjuka pepparkaka 

Den andra delen är såklart receptutvecklandet och jag delar ju med mig av en hel del glutenfritt. Blir tokglad varje gång jag lyckas få fram ett bra brödrecept. Som den här kavringen till exempel där jag också fick med ett klimatsmart perspektiv. Försöker tänka både i säsong och tipsa om hur man kan ta vara på rester och minska matsvinnet.

Blomster & bakverk: kavring

Här hittar du Annelies kavring.

Det är aldrig försent att börja blogga!

När jag började med Instagram och lade upp bilder på det jag bakade och lagade fick jag ofta frågor om recept och flera av mina följare tyckte att jag skulle starta en blogg och lägga upp allt där. Till en början kändes det rätt främmande men sen tänkte jag att vad sjutton, är man 40 plus kanske det är dags att prova något nytt i livet. I början tänkte jag mest att det var rätt praktiskt att ha mina recept samlade på ett ställe. Sen när jag insåg hur många fler än jag själv som besökte bloggen blev det såklart oerhört peppande och kul.

Fota mat och styla hade jag aldrig hållit på med tidigare men jag fick en sådan enorm glädje och energi av att uttrycka mig i både ord och bild. Jag upptäckte att jag hade en massa kreativa idéer som behövde komma ut. Drivkraften fick förstås skjuts av det fina gensvaret och att bloggen tidigt uppmärksammades i olika sammanhang.

Blomster & bakverk: päronpaj

Här hittar du Annelies päronpaj.

IRL är nästa grej

Kommer att vara med på ett par fotoutställningar under året vilket känns fantastiskt roligt. Har även efter önskemål tryckt upp printar av en del av mina bilder och det är verkligen en speciell känsla att andra vill ha mina bilder på sina väggar. Klurar lite på en smart lösning för det där. Några fler roligheter hoppas jag landar under året. Fick jag drömma skulle jag ägna ännu mer tid åt att komma på nya recept, blogga och fotografera.

Blomster & bakverk: stilleben på päron

Och som en del i denna analoga inriktning blev jag kontaktad av Origin Magazine, ett magasin i USA med tryckt upplaga på 300 000 ex, som skrev att de gärna ville lyfta mig bland andra inspiratörer. Skickade in bilder och svarade på frågor och häromdagen kom tidningen. Har fått fyra sidor (!) med mina bilder. Så otroligt roligt!

Annelie i Origin Magazine

Favoritrecept: Halloumivåfflor

Tycker om vardagsrecept som är enkla, snabblagade och framför allt goda. Halloumivåfflor är ett sådant bra tips. Passar både som enkel helglunch, snabb vardagsrätt eller förrätt till middagsbjudningen. Här kan man servera tillbehör som man själv tycker om eller plocka ihop det som finns hemma.

Blomster & bakverk: halloumivåfflor

Gör min egen grej!

Tittar inte alls på trender när det gäller matfoto. Jag gör min alldeles egna grej vilket jag också märker är det som uppskattas mycket. Visst inspireras jag av foton i tidningar, sociala medier, kokböcker men för mig går det inte att följa någon trend i mitt fotograferande. Mitt bildskapande är ju på ett sätt en spegling av vem jag är och det jag tycker om.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *