TaTillVara_rulltarta_s5-2

Klimatfokuset går igen i matbilderna

20 January, 2019
Emma Svensson Duque driver bloggen Ta Till Vara som nominerades i kategorierna Stora Matbloggspriset och Bästa Foto i höstas. När hon läste foto på gymnasiet började fotografera allt och alla omkring mig. Sedan dess har det inte gått att sluta. Nedan berättar hon mer.
 
När jag startade bloggen i slutet av 2016 kände jag mig gaska osäker på att fotografera mat, trots att jag fotograferat mycket och till och med jobbat en del som pressfotograf. Ibland såg maten jätteäcklig ut på mina bilder och jag fick börja om från början igen. Men övning ger färdighet och nu blev jag ju till och med nominerad till Matbloggsprisets Bästa foto! Det är jag otroligt glad för.


Ta Till Vara - varm cholkad

2019 blir stativets år

Funderar på att skaffa ett stativ. Fotograferar enbart på frihand eftersom jag tycker att det ger mer levande bilder. Men jag inser ju att riktiga matfotografer använder stativ. Och så här på vintern när ljuset är dåligt känns det verkligen som ett stativ skulle vara en god investering.


Allt ser gott ut med lite bär

Jag tycker att det är otroligt svårt att välja en favoritbild eftersom det aldrig blir perfekt och det oftast är någon liten detalj som stör mig. Men jag gillar den här toppbilden på rulltårtssbakelser med bär från skogen eftersom den är sinnebilden av sommar för mig. Bär är ju väldigt tacksamt att fotografera – allt ser gott ut med lite bär!


Ta Till Vara - saffranspäron

Mer närodlat & säsong 2018

Tycker mig se att årets fokus på klimatet även har påverkat vilka matbilder som dyker upp i våra flöden. Det är mindre avokadomackor och styling med importerade snittblommor och mer närodlat och säsongsmedvetet – även hos de bloggare som inte har närodlat som specifik inriktning. Och röd oxalis på alla bilder!
Annars har det kanske inte varit så mycket nyheter från hur det såg ut året innan. Fortfarande mycket bilder tagna rakt uppifrån och rustik känsla med nötta gamla bord som bakgrund och ”slarvigt” upplagd mat.


Ta Till Vara - Rödlök

Är 2019 året då vi ser en varmare färgskala?

Det är ju alltid vanskligt att uttala sig om framtiden men förmodligen kommer bilderna inte skilja sig dramatiskt från hur de ser ut nu. Mörkare bilder har vi sett ett tag men kanske att vi också är på väg mot en varmare färgskala? När det gäller innehållet hoppas jag personligen att supertrenden med semlor kombinerade med valfritt annat bakverk snart är över. Orkar inte se en enda mazarinsemla till!


Tusen tack till Emma för dessa inspirerande svar och bilder! /Ylva.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *