Anna Demirian i sitt sommarkök i Armenien

På ständig jakt efter det bästa ljuset

17 January, 2019
När hon startade bloggen 2012 fotade hon bilderna med sin mobil. I höstas vann hon Stora Matbloggspriset och nominerades i kategorin Bästa Foto. Anna Demirian med bloggen Kitchen of Anna drivs av att ständigt utvecklas och lära sig nytt och med tanken på utmärkelserna kan man lugnt säga att det gett resultat. Nedan berättar hon mer.
Det är så himla kul att bli nominerad i kategorin Matbloggsprisets Bästa Foto 2018. Det är bekräftelse på att det man gör är fint och duger för att vara en amatörmatfotograf.

Att utvecklas är det bästa med matfotograferingen

Jag älskar mat ! Jag älskar både att laga mat och att fota mat. När jag började blogga 2012 kunde jag inget om att fota eller komponera ett foto. Det började med en mobiltelefon, sedan systemkamera och allt som hör fotografering till; en massa tallrikar, olika bakgrunder som jag får bära hit och dit där jag fångar bästa ljuset för att fota den bästa bilden.

Det blir många bilder men bara en som hamnar på bloggen och Instagram. Ett vacker matfoto bjuder in till att klicka på länken och kolla receptet. Besökaren blir nyfiken, inspireras och vill försöka laga just ditt recept. Det ska vara goda recept men även vackert för ögat, eller hur!?
Jag har inga regler. Jag fotar efter känsla och publicerar de bilder som känns mest rätt för mig!
Med åren har jag utvecklats vad gäller matfotografering. Jag har lärt mig mycket men har så mycket kvar att lära. Just lärandet och vetskapen att jag ständigt utvecklas och upptäcker  nytt är något jag älskar med fotograferingen.

2019 börjar med vernissage & Workshop

Jag har en del matrelaterade projekt under året och hoppas på fler. Jag har blivit uppmärksammad just att jag har vackra matfoton, vilket är jättekul. Den 26/1 ska jag ha utställning på Håbo biblioteket med mina matfoton. Det blir vernissage och workshop på samma gång där jag berättar om mig, Matbloggspriset och “Behind the scenes” hur mina bilder föds. Det ska bli jättekul.
Jag har många favoritfoton men de som ska vara med på utställningen älskar jag lite extra.

Kärleken till råvaran. Hela råvaran!

Under det gångna året har man upptäckt att kraven på bra råvaror har ökat. Man har blivit medveten om matsvinnet och jobbar på mer med att använda hela råvaran istället för kasta. Ett bra exempel på detta är den mycket inspirerande kocken Paul Svensson, som tipsar om hur man räddar och använder maten istället för kasta. Man kan kanske inte kalla det för trend men den allmänna medvetenheten ökar och det är helt enligt mina egna värderingar. En del butiker har också börjat prissänka vissa matvaror istället för kasta. Det är så rätt på alla sätt och vis.
Anna Demirians surdegsbröd i gryta Anna Demirian - Svamptallrik

Jag älskar mörka, mystiska foton!

Jag kan inte påstå att jag hänger med trender däremot blir jag såklart inspirerad av olika stilar. Det som är mer tilltalande för mig är nog dessa mystiska, mörka matfoton som jag älskar. Foton med rustikt underlag, blandad med gammal rekvisita och keramik och vackra silverbestick, vackra linnedukar.
Men även storytelling där man är i action och syns själv i sina foton.  Det väcker intresse och gör allt mer intressant och levande. Där matlagningen också syns i bild och text.

 

Ett stort tack till Anna för dessa svar och är ni i närheten, missa för guds skull inte hennes vernissage och workshop! /Ylva.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *