Antika amforor, så kallade qvevris

Skål & trevlig vinets dag!

22 January, 2019

Eftersom det är vinets dag idag passade vi på att göra en liten tillbakablick för att utröna varifrån denna ädla dryck härstammar, hur den kom till Europa och slutligen en blick både framåt och västerut. Mycket nöje!

Det är i Kaukasus eller Anatolien som allt tar sin början enligt DNA-amalyser för omkring 10000 år sedan. De äldsta spåren av vinproduktion har hittats i amforor, så kallade qvevris, i dagens Georgein, dessa är omkring 8000 år gamla. Det äldsta vineriet som hittats finns i dagens Armenien och är cirka 6000 år gammalt. Det skulle dock ta ytterligare några tusen år innan vinrankorna, bland annat med feniciernas hjälp, hittade till länderna runt medelhavet. Därefter är det romarna, som i sin tur lärt sig av grekerna, som utvecklar vinodlingen och tillverkningen samt sprider kunskapen och hantverket vidare genom Europa i takt med sitt expanderande imperium.

– Tack vare arkeologiska fynd vet vi ungefär hur vinerna gjordes för 8-6000 år sedan. I Georgien gör de fortfarande vin på ungefär samma sätt, i qvevri. Även om dagens georgiska viner skiljer sig från stenålderns viner så kan du få ett hum hur det smakade då. Passa på att prova ett qvevrivin!Magnus Reuterdahl, DinVinguide.se, jurymedlem med ansvar för Matbloggsprisets kategori Bästa Dryck samt arkeolog vid Länsstyrelsen i Östergötland.

Qvevri

Vi har alltså människorna som levde kring Kaukaus, dagens Turkiet och norra Iran, fenicierna, grekerna och slutligen romarna att tacka för några av vår tids mest berömda vindistrikt; Bordeaux, Rhône, Bourgogne, Rioja, Wachau och Mosel.

Det kanske inte är många som sätter likhetstecken mellan Göteborg och gastronomi, men faktum är att staden har, i förhållande till sin storlek, ett imponerade antal stjärnkrogar, en rad vinklubbar och välförsedda saluhallar. Så se till att vara på plats den 26-27 april då stadens största vin- och delikatessmässa, Göteborg Vin & Deli, slår upp sina portar. Här, berättar mässan, får du prova, dofta och uppleva dryck från när och fjärran, både från nya och gamla världen, spännande nyheter, gamla klassiker och unika flaskor med mycket historia. Du kan också hitta vin gjort på druvor odlade i Sverige. Till det finner du delikatesser som hör drycken till.

Ha en fantastisk vinets dag! /Ylva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *