Laga persiskmat med Maryam

Maträtter skapas av nyfikna personer

11 October, 2019
Maryam vill vara en ambassadör för den persiska matkulturen. Med hennes blogg Laga persisk mat med Maryam vill hon inspirera och bygga broar mellan kulturerna. Hon är vår fjärde finalist i Folkets val och nedan berättar hon mer.

Blev uppmuntrad att testa nya smaker

– Passionen för mat har alltid varit en del av mig. Mamma brukade laga mat från olika delar av Iran och vi åt ofta mat från både södra och norra delarna av landet när jag växte upp. Pappa som alltid var så matglad, uppmuntrade mig till att aldrig vara rädd för att prova nya smaker.
– Jag hade egentligen inte lagat riktigt traditionell mat innan jag flyttade till Sverige från Iran som 18-åring men älskade att experimentera och skapa nya rätter.
-Pappa sa alltid att varje känd och berömd maträtt har skapats av en nyfiken person någon gång och varför skulle inte jag kunna vara den personen, som skapar recepten? Då stärktes min passion för matlagning, berättar Maryam.

Instagrammamman visar vägen

– Min blogg är tvåspråkig, persiska och svenska. Jag skriver recepten på svenska för att sprida min matkultur och bygga broar mellan olika nationaliteter. Det är även många som flyttat från Iran och bor utomlands som vill veta mer och skaffa sig kunskap om både matlagning men även om produkter som används utanför Iran. En del av mina följare kallar mig för Instagrammamman för att de vänder sig till mig när de har frågor. Men mest är det för att jag vill inspirera. Jag experimenterar och det jag lyckas med vill jag dela med mig av, avslöjar Maryam för oss.

Vad händer 2020?

– Drömmen är att ge ut en bok men inga planer än. Jag jobbar heltid så matlagningen och bloggen är en passion som jag verkligen kämpar för att kunna hålla levande, säger Maryam.

Favoritrecept: paprikadolmar

– Det är så gott med dolmar, tycker jag. Man kan göra dolmar med lök, potatis eller paprika och tomater. I Iran består oftast fyllningen av köttfärs, ris och halva kikärtor. Jag ville ha nåt nytt och helst vegetariskt. Så det blev paprikadolmar, konstaterar Maryam.

– Jag vill bara tillägga att jag är så stolt och glad över nomineringen. Jag startade bloggen som en hobby och är varken professionell kock eller jobbar med matlagning och därför är det en stor ära att hamna  bland de tio finalisterna. Jag hoppas att jag kan vara en ambassadör för den persiska matkulturen samt kunna skapa rätter med persiskt inslag som passar i det svenska köket, avslutar Maryam.
Ett stort tack för inspirerande svar och smaskigt recept! /Ylva.
Laga persisk mat med Maryam - Paprikadolmar

6 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *