GodHjälp

Leverera mat och rädda liv!

2 July, 2020

Fredagen den 13:e mars 2020. Det var då COVID-19 slog till med full kraft mot Sverige. Helt plötsligt gapade toapappers- och pastahyllorna tomma i affärerna. Hela branscher tappade sin affär över en natt. Och vi fick lära oss ett nytt ord: “permitterad”.  Även om Sveriges väg genom krisen har varit omdebatterad, har Folkhälsomyndigheten från första början repeterat att det viktigaste var att skydda våra äldre och multisjuka. Nu har vi har levt med coronaepidemin i över 3 månader och behovet att värna om dessa riskgrupper kvarstår. Det är här du kommer in i bilden. Bli GodHjälp-volontär, hjälp en hemmahjälte och sprid budskapet vidare! #MatbloggareFörGodHjälp.

GodHjälp är en digital tjänst som möjliggör gratis hemleveranser av mat- och apoteksvaror till riskgrupper. Tjänsten sammanför personer i riskgrupper med verifierade volontärer som hjälper personerna i riskgrupperna att stanna hemma och rädda liv och minska belastningen på vården.

Tillsammans mot Corona

Idén till GodHjälp kom från Stefan Krook, grundare och styrelseordförande för GoodCause. GoodCause, som normalt startar och driver bolag som GodEl som skänker all avkastning till välgörenhet, driver projektet. Men GoodCause började omgående ingå nödvändiga partnerskap för att möjliggöra en nationell kraftsamling. Stiftelsen Norrsken hade startat Action against corona och blev första partnern.

Netlight, som är en ledande konsultfirma inom digitalisering, har utvecklat tjänsten som öppnade upp för automatisk matchning mellan Hemmahjältar och volontärer på kvällen den 14 april endast tre veckor efter att Netlight startade utvecklingsprojektet. Nu har närmare 6000 volontärer anmält sig och verifierats med Bank-ID hos GodHjälp.

Det känns fint att kunna hjälpa till

Som volontär drar man sitt strå till stacken under coronaepidemin genom att hjälpa till att handla till de som behöver stanna hemma då de är i riskgrupp. Det är en liten insats med stor effekt för riskgrupperna och görs enkelt när man ändå går till affären i sitt närområde.

– Det är en bra känsla att känna att man kan hjälpa till! Vi har haft volontärer som har hört av sig och sagt att “det känns fint att kunna hjälpa till”. Andra har också sagt att man hjälper någons mamma/pappa/släkting, precis som man önskar att ens egna nära får den hjälpen om de inte bor nära. I dessa tider behöver man gå ihop och hjälpas åt, och det är därför så många har blivit volontärer och vill hjälpa till, berättar Maria Erdmann, projektledare på GodHjälp.

Hemmahjältar och volontärer

Hemmahjälten, den som får hjälp med inköp av mat- och apoteksvaror, börjar med att registrera sig på godhjälp.se och lägger sedan upp en inköpslista. Volontären, som också registrerar sig på godhjälp.se och verifieras via BankID (så att vi alltid ska veta vem som hjälper Hemmahjälten) kan sedan välja uppdrag från en karta där aktiva inköpslistor finns synliga men visas utan personuppgifter och exakt adress. När ett uppdrag tas av en volontär går det ett mail till Hemmahjälten där kontaktuppgifter delas mellan båda parter. Volontären ringer sedan Hemmahjälten och stämmer av inköpslista, leverans och ev andra detaljer, och därefter handlar volontären och levererar varorna till Hemmahjälten enligt överenskommelsen.

GodHjälp vore ingenting utan sina samarbetspartner

GodHjälp är ett icke-kommersiellt initiativ och utan vinstsyfte, med ambitionen att hjälpa till så länge det behövs.
– Utan alla samarbetspartners och deras stöd i form av resurser och support på olika sätt hade inte detta initiativ varit möjligt. Några fina exempel är Netlight som med sitt konsultteam har hjälpt till att bygga hela tjänsten, H&M Foundation som donerat 1 miljon kronor till projektet och Lasse Åberg som har gjort kortfilmen ovan för att hjälpa till att sprida budskapet, fortsätter Maria.

– Utan alla volontärer hade det såklart inte heller varit möjligt att genomföra detta, projektet bygger på att folk vill hjälpa till frivilligt och utan ersättning. I dagsläget är det närmare 6000 volontärer som hjälper till att handla åt våra Hemmahjältar. Vi har också en handfull “kontorsvolontärer” som stöttar och hjälper till genom att ringa, maila och fixa det som behöver fixas för att Hemmahjältarna ska få sina varor snabbt, avslutar Maria.

Så nu är det bara att gå in på GodHjälp.se och registrera sig! Och eftersom “sharing is caring”, sprid detta till era följare. Tagga dina inlägg med #MatbloggareFörGodHjälp. Tillsammans är vi starkare! /Ylva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *