2005. Då det började

Christopher Anderton, Mikael Blomqvist och Niclas Sandin hade tidigare startat Matblogg.se, och kom på idén om att skapa ett pris för matbloggare. Tanken bakom priset var att uppmärksamma matbloggande som fenomen. Matbloggspriset var fött. Killarna tog emot tips från läsarna och tittade igenom alla matbloggar, vilket på den tiden inte var så svårt, då det bara fanns runt 20-30 st. Juryarbetet tog cirka 30 minuter, och resultatet presenterades kort därefter på Matblogg.se

Vinnarna blev kontaktade av media, som i sin tur tipsade om andra matbloggar. För varje uppmärksammad matblogg, så uppmärksammades en ny. Ringar på vattnet.

 

Matbloggskändisar

Många av den tidens matbloggskändisar har varvat ner eller bloggar om annat än mat. För vem kan glömma matbloggslegender som allas vår Ilva Beretta, som med sin blogg Aglio e olio bländade oss med sagolikt vackra bilder från hennes hemtrakt i Toscana?
Ilva var överallt. Hon länkades av alla, även utanför den då för tiden minimala matbloggsfären. Hennes gamla blogg finns kvar på nätet, men numera så bloggar hon vidare på den engelskspråkiga Lucullian Delights och har hamnat på Time Onlines 50-topp lista på världens bästa matbloggar 2009. Numera är Ilva med i Matbloggsprisets jury, vilket är mycket hedrande.

 

Några bloggar och profiler: 

Ett steg framåt

Vid början av 2008 (priset delades alltid ut i jan-feb) så satt Christopher Anderton och funderade på hur priset skulle kunna förändras. Det fanns en idé att bjuda in några välkända matbloggsprofiler till juryn. Dom flesta tackade nej på grund av tidsbrist. En som dock svarade ja på frågan var Kinna Jonsson som driver Kinnas blogg – mormors mat. Hon arbetade då på Stockholmsmässan, och hade tillsammans med Det Goda Kökets (numera Mitt Kök) projektledare Daniel Fritzdorf propagerat för att mässan skulle uppmärksamma matbloggare på något sätt. Hon frågade om det skulle vara möjligt att ha Matbloggspriset som en återkommande punkt på mässan.

Priset hade tagit ett steg framåt i sin utveckling. Då mässan började i november 2008, så inkluderades 2007 års pris. Samtidigt som priset började delas ut på Det Goda Köket så ändrades också juryarbetet. In kom Daniel Fritzdorf som är projektledare för Det Goda Köket (Mitt Kök), Kinna Jonsson, bloggeveteran från Mormors mat och Pär Gamlin från Stockholmsmässans dåvarande reklambyrå Gamlin & Zeipel som fasta jurymedlemmar. 2008 kom även representanter från Allt om Mat och Bloggtoppen.se med som gäster i juryn.

 


Alla vinnare

Vinnare 2014

Vinnarna i årets Matbloggspris är nu utsedda och prisade. Vinnare av Det Stora Matbloggspriset är bloggen Matgeek med Johan Hedberg. Den blogg som fått flest röster och därmed vunnit Folkets val är Fredriks Fika med Fredrik Nylén och Matbloggsprisets Hedersutmärkelse gick till Bagerskan Karin Bernfalk.

Priserna delades ut idag den 6 nov, kl 14.15 från Mitt kökscenen på Stockholmsmässan. Nedan presenteras samtliga vinnare i alla 8 kategorier samt motiveringar.


Pristagare Stora Matbloggspriset

Vinnare: Matgeek

Motiverng: ”Enligt Wikipedia är den klassiska, stereotypa geeken vanligtvis en spinkig, ung man med glasögon, illasittande kläder och ett fumligt sätt. Därtill är denne vanligtvis en plugghäst med mycket säregna och specialfokuserade intressen. Huruvida detta stämmer in på vår vinnare av Stora Matbloggsprisset ställer vi oss tvivlande till. Dock har vi helt klart insett att denne man har en matpassion utöver det vanliga och en bredd som är få förunnade. Det är med stor glädje vi gratulerar Johan Hedberg – matgeeken som alla vi andra töntar, så gärna skulle vilja vara som.”


Matbloggspriset Folkets val

Vinnare: Fredriks fika

”Folkets val är precis vad det låter som – nämligen den del av Matbloggspriset där bloggarnas läsare både nominerar och röstar fram sin favorit.”


Matbloggsprisets Hedersutmärkelse

Vinnare: Bagerskan

Motivering: ”Och när Bagerskan talar om, hur fina tårtor hon gör…
Bagerskan är knappast nybakad – hon har vistats länge i bloggvärlden. Alltid med en stark passion att dela med sig av kunskap och information till sina läsare.
”Bakbloggskartan” är bara ett exempel som visar att Bagerskan bjuder in andra bakbloggare för att skapa nätverk. Med tutorials/steg-för-steg guider hjälper hon oss att göra snygga tårtdekorationer. Andra utmärkta exempel på hennes pedagogik är ”Frågor & Svar” plus en mycket bra och användbar ordlista. Summa summarum förtjänar Bagerskans fina information till oss Matbloggsprisets Hedersutmärkelse – skjuts in i ugnen!” 


Matbloggspriset Dryckesblogg

Vinnare: Ölresan

Motivering: ”Som en av de främsta ölbloggarna i Sverige är Andreas en sann förebild för många. Andreas själv beskriver Ölresan som en högst personlig blogg, och det är precis den känslan man får som läsare. Med stilistisk och rättfram stil inspirerar Andreas oss att prova öl som han rekommenderar. Han har alltid rätt blandning av öltips, tilltugg och personliga intervjuer som gör Ölresan mycket läsvärd och intressant att följa. Design och foto är elegant, enkelt och tilltalande. Vi i juryn ser in i ölflaskan och spår en mycket ljus framtid för Andreas och hoppas att genom detta pris lyfta upp honom till fler läsare.”


Matbloggspriset Bak & dessert

Vinnare: Sweet and simple

Motivering: ”Med bilder som är så vackra och lockande att man får lust att slicka på skärmen inspirerar denna blogg sannerligen till bakning. Bilderna är krispiga, fotot snyggt, arrangemangen fina och kompositionerna annorlunda. Bakverken i sig är kreativa, mycket personliga och vackra – nästan som en kokbok online.
Man ser verkligen att Sweet and Simple bloggar för att dela med sig av sin passion, och vi kan inte göra annat än att tacka och bocka för det.”


Bästa grillinnehåll

Vinnare: Mat och odla

Motivering:  ”Får vi lov att presentera en matpassionista vars grill står framme året runt. Hennes blogg, Mat och Odla, dignar av smarta tips och roliga recept, både vad gäller grillteknik och fantastiska tillbehör. Bloggen och bilderna känns personliga, varma och mycket inbjudande. Vi samlas mer än gärna runt hennes grill och bjuds på allt från baconbomber till helstekt ryggbiff. Snålvattnet rinner till och vi förbannar oss själva för att redan ha ställt tillbaka våra egna grillar.”


Bästa foto

Vinnare: Svenssonsmakaren

Motivering:  ”Alla kan fotografera en vinflaska. Det kan vilken Svensson som helst. Men att kunna fånga motivet på det sätt som David Lindén gör är minsann inte alla förunnat. Hans osvikbara känsla för komposition, balans och ljus gör hans alster tämligen unika. Vi ser direkt att David älskar fotografi. Vi förstår att han älskar vin. Vi älskar hans fotografi och förstår ganska snabbt att Svenssonsmakaren är årets vinnare.”


Bästa videoinnehåll

Vinnare: Dela en flaska

Motivering:  ”Alf Tumble låter oss möta krogpersonligheter, journalister, chefredaktörer och andra bloggare tillsammans över en flaska vin. Vinet provas blint, samtalet rör i första hand mat, vin och krog men det finns alltid även utrymme för det personliga och reflekterande. Med ledig och stilsäker ton leder Alf samtalen och tillåter dessa bli såväl djuplodande, nördiga men också lättsamma. Resultatet är en pod där mötet, samtalet och personligheterna är det centrala. Under det dryga år som poden funnits har vi fått njuta av 13 välgjorda och välproducerade avsnitt som var och ett alltid är precis en flaska långa!”


Alla vinnare

Vinnare 2013

Så lät det då:
Året då vegobloggarna slog igenom. Eller snarare sagt tog nästintill full pott!


Pristagare Stora Matbloggspriset

Våra oköttsliga lustar, Eveline Johnsson och Amanda Hellberg, Stockholm, Göteborg

Motivering: ”Lustigt nog har årets vinnare av Stora Matbloggspriset ett namn som bara i sig förtjänar ett pris. Här har vi en blogg som man vänder sig efter, som har DET! Snygg inramning med riktigt bra bilder, välbalanserade texter som briljerar i finurligt användande av det svenska språket – inte sällan med dialektala krumbukter i den lokala myllan. När vi har lust kan vi läsa om säsongsmat, närodlat och omtanke om miljön på ett befriande sätt och med den sublima humorn ständigt lurande bakom hörnet. Det gillar vi skarpt och för att vara helt ärliga, känner vi rent köttsliga lustar för Våra oköttsliga lustar.”


Matbloggspriset Folkets val

m.ade b.y m.ary, Maria Strömberg, Stockholm

Folkets val är precis vad det låter som – nämligen den del av Matbloggspriset där bloggarnas läsare både nominerar och röstar fram sin favorit. I år fick vi in över 700 nomineringar, mer än dubbelt så många som förra året. Av dessa gick 10 bloggar vidare till finalomröstning. Årets vinnare var flitig med att sprida information om omröstningen på den egna bloggen, Facebook, Twitter och Instagram vilket hon ska ha en stor eloge för. Bloggen drog tidigt ifrån övriga finalister och fick med stor marginal flest röster.


Matbloggsprisets Hedersutmärkelse

Söta Saker, Theresia Erneborg, Stockholm

Får vi lov att presentera ytterst väletablerad matbloggare som är allmänt erkänd som en god förebild. Hon har ända sedan starten på olika vis samverkat med andra mat- och bakbloggare. Genom sin återkommande bakutmaning ”Månadens sötsak” har hon bidragit till att sprida ljus över samt driva trafik till andra matbloggare. Under tillkomsten av sin första bok, som bär samma namn som bloggen, samarbetade hon med sina läsare, vilka med liv och lust engagerade sig i att provbaka och utvärdera recept. Vår vinnare har under hela sin bloggkarriär på ett föredömligt sätt framhållit samarbete och utbyte med läsare och andra bloggare som en av sina främsta drivkrafter.

Söta Sakers Therésia Erneborg är med sin höga integritet och sitt generösa förhållningssätt en sann förebild som representerar alla de goda egenskaper Matblogsprisets jury anser kännetecknar en sann mat- och bakbloggare.


Matbloggspriset Dryckesblogg

Johan P MAT & VIN, Johan Petersson, Stockholm


Matbloggspriset Bak & dessert

m.ade b.y m.ary, Maria Strömberg, Stockholm


Bästa grillinnehåll

Bara en kaka till…,Helena Elm, Färjestaden


Bästa foto

Helena Ljunggren, Helena Ljunggren, Gällstad


Bästa design

Vegoteket, Johanna, Fredrik/Fido, Stockholm


Bästa podcast

Matpoden, Ola Håkansson, Andreas Hammarstedt, Stockholm


Bästa videoinnehåll

Mat i munnen, Vegankrubb Björn Gadd, Stockholm


Bästa branschblogg

Gårdsnära, Erik Östling, Lisa Ljungell, Åre


Bästa nya blogg

Vegoriket, Mattias Kristiansson, Stockholm


Vinnare 2012

Så lät det då:
Det finns tusentals bloggar som handlar om mat och dryck bara i Sverige. Med tanke på att de flesta som är på nätet i Sverige någon gång under året googlar efter recept, så är det stor sannolikhet att de besöker en matblogg. Det är runt 80% av den svenska befolkningen.


Pristagare Stora Matbloggspriset

Gröna skafferiet av Karoline Jönsson

Motivering: Juryns motivering: ”Gröna skafferiet utstrålar en härlig värme och bloggens små grafiska pärlor bidrar till helhetsupplevelsen. Bilderna tar oss till gården i Skåne. Det finns ett koncept bakom bloggen som handlar om saker som står oss nära och ligger i tiden. Karoline engagerar verkligen sina läsare och är även aktiv på andra ställen på nätet. Hennes passion smittar och vi är glada att få en rejäl dos av den.”


Matbloggspriset Vin & dryck

Öhmans Mat & Vin av Anders Öhman
Motivering: Juryns motivering: Som en av de främsta vinkännarna och som utbildare av sommelierer i Sverige är Anders en förebild för många. Bloggen Öhmans mat och vin lämnar ingen oberörd, med stilistisk och rättfram stil inspirerar Anders läsaren att prova på både de många recept och viner som han rekommenderar. Just blandningen av mat och dryck, samt den uppenbara kunskapen bakom, gör bloggen till något mer än bara en vinblogg. Öhmans mat och vin är en välskriven, inspirerande blogg med inslag av humor, vackra bilder och härliga dryckestips som inte duckar för att ge såväl ris som ros.


Matbloggsprisets hedersutmärkelse

Annika ”Smaskens” Ingemarsson


Folkets val

Matplatsen av Victoria Lindberg


Matbloggspriset bakning & dessert

Bake my day av Mattias Kristiansson


Årets förnyare

Brödpassion av Sebastien Boudet


Vinnare 2011

Så lät det då:
Att matblogga är numera en folkrörelse, och som i många andra fall så finns det de som lyfter sig ur mängden. Margit ”Gitto” Richert är en sådan bloggare. Likaså Lisa Förare Winbladh som under många år har varit en lysande stjärna på den svenska matscenen. Vi har Victoria Lindberg som med sin blogg Matplatsen lockar till sig mest läsare av alla. Therésia Erneborg med sin blogg Söta saker har visat vägen för alla som bloggar om bakning med sina vackra bilder och underbara recept.

Stora Matbloggspriset 2011

Gittos mat av Margit ”Gitto” Richert

Motivering: Baconsprit… Det är ju helt omöjligt att inte älska denna kreation. Eller kanske rättare sagt kvinnan bakom. En av de första matbloggarna, ”Kärlek mat och Folköl”, har på Gittos mat hittat sin fulländande form. Frågorna är alltid lika aktuella och texterna inspirerande och mycket välskrivna. Maten är provlagad efter konstens alla regler och Gitto sticker verkligen ut, då hon tänker på mat i helt andra kombinationer än vad man är van vid. Som sagt. Hur kan man undgå att inte älska Gitto?!


Folkets val

Matplatsen av Victoria Lindberg


Matbloggspriset bakning & dessert

Söta saker av Therésia Erneborg


Matbloggsprisets hedersutmärkelse

Lisa Förare Winbladh


Vinnare 2010

Så lät det då:

Det finns massor av matbloggar som försvinner i massan. Men sedan finns det fler och fler som vågar vara unika.

Stora Matbloggspriset: Katja Wulff – Kaffekokarkokboken

Motivering: Det här är den roligaste, mest nyskapande och knäppaste matbloggen jag någonsin sett. Fantastisk helt enkelt. Historierna och texterna är finurliga och lockar mer än ofta till skratt. Recepten varierar från superenkla till ganska knepiga men alltid med en unik och personlig touch. Fotografierna är fina, råa och roligt äckliga på samma gång. Kaffekokarkokboken är mat, humor och foto på högsta nivå och ett självklart val för mig när det gäller vinnare till Matbloggspriset 2010.


Vinnare 2009

Så lät det då:
Det har skett en explosion med människor som sitter och bloggar om mat. Vilket är fantastiskt! Detta gör givetvis arbetet att hitta en vinnare ännu krångligare.
Stora Matbloggspriset: Pickipicki

Motivering: Med fantasi, glädje, och ett passionerat intresse för matlagning, levererar Tina Jansson en matblogg som är snygg, inspirerande och folklig. Med en aktiv kommunikation med sin läsarkrets så känns det som att komma på besök hos en god vän. I bloggens innehåll hittar vi en mångfald med spännande recept, videos och insiktsfulla tankar. Bloggens design är en extra, men piffigt tillsatt krydda. Vinnare av Matbloggspriset 2009 är Pickipicki av Tina Jansson.


Vinnarna 2007-2008

Så lät det då:
Matbloggspriset 2008. Det är nu det händer. Vi har titta igenom drösvis med matbloggar, och arbetet har varit svårare än någonsin (vilket är gällande för varje år som går). Juryn har stundtals varit totalt oense men till slut kommit fram till värdiga vinnare för årets pris. Grattis önskar vi i juryn!
Stora Matbloggspriset: Pain De Martin

Motivering: Med en enastående nördighet, stort allvar och kärleksfull humor bjuder denne bloggare sina läsare på en fluffig, jäsande resa i surdegarnas, vildjästens och sporernas värld. På ett imponerade sätt lyckas skribenten genom att vara mycket initierad och smal göra sitt ämne både brett och oerhört spännande.


Matbloggspriset dryck: Vin(gligt)

Motivering: Kunskap och avspänd humor präglar denna dryckesbloggare. Med opretentiös entusiasm relaterar skribenten till ämnet vin, och bjuder på ett personligt och lekfullt sätt in läsaren i vinets underbara värld.


Vinnarna 2006

Så lät det då:
Matbloggspriset för 2006. Vi har i vanlig ordning läst, tänkt, fått tips och funderat lite till. Men till slut så fick vi fram dom slutgiltiga vinnarna. Det har inte varit en lätt resa. Svenskt matbloggande har vuxit sig större under 2006, och lär växa sig ännu starkare under 2007. Det finns så otroligt många suveräna matbloggar där ute, att vi nästan har önskat att ge pris till alla. Det är kul att se hur hög klass svenska matbloggar håller internationellt. Det är bland matbloggarna vi kommer finna nästa generations matskribent-stjärnor till dom traditionella och etablerade mediernas redaktioner. Håll till godo. Här är vinnarna. Årets matbloggspris delas ut av Matblogg.se, och med Christopher Anderton, Niclas Sandin och Mikael Björk Blomqvist som enväldig jury.

Stora Matbloggspriset: Fastfoodlovers

Motivering: För ett ihärdigt arbete att lyfta och skärskåda alla beståndsdelar i vår snabbaste växande matgenre. Balanserat med humor och stort kunnade har bloggen lyft konsumentperspektivet på snabbmat till en ny nivå. 2006-års stora matbloggspris går därför till FastFoodlovers.


Folkets val: Brazilian Linda

Motivering: Att bo i Brasilien och blogga om den brasilianska matkulturen genom svenska ögon är spännande. Exotiskt och mycket annorlunda mot hemma i Sverige. Läsarna har sagt sitt. Brazilian Linda är folkets val.


Nykomling: Min brors kokbok

Motivering: Min brors kokbok har en skönt okomplicerad syn på mat. Recepten kan vara allt från griskind till onglet gascon. Kanske inte alltid världens enklaste recept för den ovane svensken. Men ack så spännande. Min brors kokbok är rolig att läsa och har många läsare.


Dryckesblogg: Fulcola

Motivering: Vi tycker att det är hyfsat dåligt med bra svenska dryckesbloggar. Men det finns några. En av dom är fulcola. Fulcola har en väldigt nischad inriktning, men det är just det som gör det kul. Det handlar inte om vin eller öl, utan om cola. Håll koll på alla cola-drycker, och läs om det senaste om cola som Martin Gunnarssons har snokat upp. Det är ett skönt och annorlunda upplägg, och ett numera ett vinnande upplägg..


Vegoblogg: Vegankrubb

Motivering: Förra årets vinnare i denna kategori. Vegokrubb är fortfarande den blogg som är bäst i sin kategori. Suveräna recept och bra tips för den medvetne matkonsumenten. Vegankrubb är en given startpunkt.


Hedersomnämnade: Kärlek, Mat och folköl

Motivering: För sitt rappa och pigga språk och underbara förhållningsätt till mat..


Vinnarna 2005

Så lät det då:
Så var det dags. Årets matbloggpris 2005. Vi har läst, funderat, och bråkat. Vi har till slut kommit fram till vinnarna i de olika kategorierna.
Det har inte varit lätt, det skall Bacchus veta. Svenskt matbloggande är något som har kommit på bred marsch under 2005. Mycket roligt tycker vi. Mat betyder så mycket, för så många. Och det att driva en matblogg kan tyckas vara instängande. Men icke. Mat kan handla om så mycket. Politik, religion, tradition, sex, natur, form, livsstil och så vidare. Mat är en del av allas liv.

Årets matbloggspris delas ut av Matblogg.se, och med Christopher, Niclas och Mikael som enväldig jury. Många har mejlat och nominerat och tipsat om olika bloggar, och därför bestämde vi oss för att införa ytterligare en kategori. Folkets val.

Vinnaren av årets bästa matblogg kommer att få, förutom det ovannämnda, en iPod Shuffle från Apple.
Så. Här är årets vinnare.

Stora Matbloggspriset: Tre Tjejer i köket

Motivering: Tre tjejer i köket lyckas med att kombinera kåserande, spännande recept, foto, och restaurangupplevelser som ingen annan. Det är alltid en fröjd att gå in och läsa på Tre tjejer i köket. Det finns en bredd som få andra har. Det finns något för alla. Ni är bäst 2005.


Folkets val: Aglio e olio

Motivering: Alla älskar Ilva. Aglio e olio har fått överlägset mest nomineringar. I alla kategorier. Aglio e olio är årets mest populära matbloggare..


Bästa vegetariska blogg: Vegankrubb

Motivering: Outstanding bland de bloggar som har inriktat sig på vegetarisk/vegansk matlagning. Bra recept, restaurangtips, och sist men inte minst smarta tips för den medvetne konsumenten.


Bästa recept: Vegankrubb

Motivering: Mycket svårt val här igen. Men I mitt franska kök är det alltid något som får en att vattnas i munnen. Det franska köket kanske inte är vår favorit. Men det är svårt att motstå det när vi bombarderas av spännande recept och smaksensationer från denna blogg.


Bästa kåserande: Brax on Food

Motivering: Denna kategori var ovanligt svår att utse en vinnare. Men vi enades till slut att Brax on Food var det rätta valet. Varje gång vi ser att Alice Brax har uppdaterat sin blogg, så rusar vi dit för att se vad det är för spännande hon har bloggat om. Välskrivet, och alltid intressanta ämnen. Vi älskar Brax on food.


Bästa form: Kokblog

Motivering: Vi har surfat runt bland dussintal matbloggar, och blivit ärligt talat lite nedslagna. Många är snygga. Men använder sig av bloggermallar, som inte har ändrats. Innehållet är det viktigaste givetvis. Men ett attraktivt yttre kan vara skillnaden mellan om man stannar eller går. Vi vet att alla inte är formgivare som kan slänga ihop en mördande bra design. Vi gillar er ändå. Men i denna kategori så hjälper det om man är det. Nåväl. Årets pris går till Kokblog. En matblogg på engelska av Johanna Kindvall. Den är stilren och har underbara illustrationer. Kokblog har ett mycket väl balanserat färgschema, som är skönt för ögonen.


Bästa fotografi: Aglio e olio

Motivering: Okej tänkte vi. Ilvas fotografier är mest naturbilder. Det är en matblogg. Men bilderna ger läsaren en bit av den toscanska atmosfären. Något som ger mer liv åt Ilvas italienska recept än något annat. Vi vill vara där och äta med Ilva, och insupa den toscanska stämningen.


Bästa dryckesblogg: Vinbloggen och Kaffenjutning

Motivering: Morgan Skantz är utvandrare. Han slog slag i saken och lämnade detta iskalla land, och begav sig till det soliga Andalusien i Spanien. Där driver han ett vinföretag, och sitter ute på verandan med hatten på sne och njuter av utsökta spanska viner. Och bloggar. Vi gillar det. Och vi gillar Andalusien. Kaffenjutning är vi suckers för. Vi fick ett tips om denna blogg. Och Christopher, som knappt dricker kaffe, fick sig ytterligare ett beroende. Initierat, kul och bra.


Bästa temablogg: FastFoodlovers

Motivering: FastFoodlovers vinner därför bloggen rapporterar om mat som omger oss varje dag. Varken vi vill det eller inte. Snabbmat. Älska eller hata det. Men snabbmat är en folkrörelse. Att FastFoodlovers känns grymt mycket innerstad gör inte saken värre.