Succéformel för engagemang?

Nu har det blivit dags för Matbloggsprisets publika kategori – Folkets val! Till skillnad från de övriga sex kategorier där vinnarna utses av en jury är detta en slags popularitetstävling där den bloggare som lyckas engagera flest följare att först nominera och sedan rösta på dem vinner. Hur gör de som lyckas? Nedan följer några tips. 

Relatable jobbar med Influencer-marknadsföring och tittar då särskilt på följarengagemang som ett sätt att förstå en bloggares närhet till och möjlighet att engagera sin publik. Karin från Relatable har tagit tempen på den svenska matbloggosfären och kommit fram till fem saker som spelar stor roll för hur väl bloggare lyckas engagera sina följare.

Top 5 tips:

  1. Var dig själv– Ju tydligare bilden av dig framträder desto större chans har du att engagera. Människor söker inspiration på bloggar och sociala medier. De flesta vill lära känna den person de följer och förstå motivationen och passionen bakom ett konto eller en blogg. Det betyder inte alltid att du måste berätta personliga detaljer om ditt liv, men låt din personlighet genomsyra ditt konto.
  2. Våga vara nischad– Våga satsa på en nisch. Nischer engagerar och faschinerar. När du är riktigt bra på en grej så kan du bli en auktoritet inom just din nisch vilket skapar tillit och engagemang. Ju tydligare du är kring vad man får på just din blogg desto fler kommer följa dig för just det.
  3. Posta regelbundet– När det går för lång tid mellan poster riskerar du att förlora kontakt med din publik, postar du regelbundet håller du dig på näthinnan hos dina följare. Använder du dessutom Instagram så kommer din synlighet gynnas av kontinuerliga uppdateringar. Om du postar oregelbundet riskerar du att prioriteras bort i flödet av Instagrams API:er.
  4. Prata med publiken– Involvera dina följare på ett sätt som känns naturligt för dig. Det kan vara en poll där du frågar dina följare något, eller varför inte be fråga vad dina följare skulle vilja se för recept, tips eller annat. Glöm inte bort att svara! Pratar du med din publik är sannolikheten också större att dina följare pratar med dig och engagerar sig i ditt konto.
  5. Tänk på ljus, bildkvalitet och visuell identitet– När du fotar så ge dina bilder lite extra kärlek vad det gäller ljus och bildkvalitet. Ljussättningen kan helt ändra en bild och intrycket av det som porträtteras. Våga vara kreativ och skapa din egen stil, men se till att du följer samma uttryck genom ditt flöde så att det inte blir spretigt. En egen visuell identitet skapar en ännu tydligare inramning av vem du är och vad man kan förvänta sig av just din blogg.
  6. Bonus: Be dina följare om stöd (Specifikt för Matbloggspriset Folkets val)
    – Glöm inte att tala om att tävlingen pågår. Börja i god tid med att tala om för dina följare hur de stöttar dig i tävlingen på bästa sätt. Ju fler gånger du berättar att de ska nominera dig ju större är sannolikheten är det att dina följare kommer ihåg att nominera dig och senare rösta i finalen.

Självklart sker Folkets val i god blogganda med fokus på att visa uppskattning för sina matbloggsfavoriter utan att för den skull förminska eller tala illa om andra tävlande. Detta gäller även om man märker att ens följare beter sig oschysst mot andra medtävlande.