Historia

2005. Då det började

Christopher Anderton, Mikael Blomqvist och Niclas Sandin hade tidigare startat Matblogg.se, och kom på idén om att skapa ett pris för matbloggare. Tanken bakom priset var att uppmärksamma matbloggande som fenomen. Matbloggspriset var fött. Killarna tog emot tips från läsarna och tittade igenom alla matbloggar, vilket på den tiden inte var så svårt, då det bara fanns runt 20-30 st. Juryarbetet tog cirka 30 minuter, och resultatet presenterades kort därefter på Matblogg.se

Vinnarna blev kontaktade av media, som i sin tur tipsade om andra matbloggar. För varje uppmärksammad matblogg, så uppmärksammades en ny. Ringar på vattnet.

 
insta-04-free-img

Matbloggskändisar

Många av den tidens matbloggskändisar har varvat ner eller bloggar om annat än mat. För vem kan glömma matbloggslegender som allas vår Ilva Beretta, som med sin blogg Aglio e olio bländade oss med sagolikt vackra bilder från hennes hemtrakt i Toscana?
Ilva var överallt. Hon länkades av alla, även utanför den då för tiden minimala matbloggsfären. Hennes gamla blogg finns kvar på nätet, men numera så bloggar hon vidare på den engelskspråkiga Lucullian Delights och har hamnat på Time Onlines 50-topp lista på världens bästa matbloggar 2009. Numera är Ilva med i Matbloggsprisets jury, vilket är mycket hedrande.

 

Ett steg framåt

Vid början av 2008 (priset delades alltid ut i jan-feb) så satt Christopher Anderton och funderade på hur priset skulle kunna förändras. Det fanns en idé att bjuda in några välkända matbloggsprofiler till juryn. Dom flesta tackade nej på grund av tidsbrist. En som dock svarade ja på frågan var Kinna Jonsson som driver Kinnas blogg – mormors mat. Hon arbetade då på Stockholmsmässan, och hade tillsammans med Det Goda Kökets (numera Sthlm Food & Wine) projektledare Daniel Fritzdorf propagerat för att mässan skulle uppmärksamma matbloggare på något sätt. Hon frågade om det skulle vara möjligt att ha Matbloggspriset som en återkommande punkt på mässan.

Priset hade tagit ett steg framåt i sin utveckling. Då mässan började i november 2008, så inkluderades 2007 års pris. Samtidigt som priset började delas ut på Det Goda Köket så ändrades också juryarbetet. In kom Daniel Fritzdorf som är projektledare för Det Goda Köket (Mitt Kök), Kinna Jonsson, bloggeveteran från Mormors mat och Pär Gamlin från Stockholmsmässans dåvarande reklambyrå Gamlin & Zeipel som fasta jurymedlemmar. 2008 kom även representanter från Allt om Mat och Bloggtoppen.se med som gäster i juryn.

olive oil, tomatoes, basil-1412361.jpg

Alla vinnare med motiveringar

Vinnare 2018

Stora Matbloggspriset

Vinnare: Anna Demirian, Kitchen of Anna

Kategoriansvarig: Monika Ahlberg, Monikas Ahlbergs mat, Ylva Vitorovic, Viva Communication

”Med trädgården och skogen som inspirationskälla skapas läckra recept, omsorgsfullt komponerade och vackert fotograferade. I hennes kök möts svenska och armeniska smaker och genom hennes genuina passion för mat och råvaror har hon öppenhjärtat tagit till sig av våra svenska mattraditioner, gift dem med sitt armeniska ursprung och skapat något unikt och eget. Stort grattis!”

Folkets val

Vinnare: Camilla Hamid, My Kitchen Stories

Kategoriansvarig: Ylva Vitorovic, VIVA Communication

Som priset heter, Folkets val. Folket har nominerat över 100 bloggar med närmre 1500 nomineringar och av de 10 med flest nomineringar vann; Camilla Hamid med bloggen My Kitchen Stories med drygt 2000 röster.

Omröstningen har i år varit helt öppen och skett med hjälp av ett album i Facebook och gillamarkeringar. Totalt har Folkets val fått ca 3200 röster.

Matbloggsprisets Hedersutmärkelse

Vinnare: Linda Lomelino, Call me cupcake

Kategoriansvarig: Maria Strömberg Bååth, All things green

”Årets pristagare har legat i framkant vad gäller att driva bakbloggsbranschen framåt, men även bloggbranschen i stortpå ett sätt som få andra har gjort. Förutom att hon bloggat länge och upp daterat frekvent över tid är hennes arbete något av det bästa vi sett i branschen. Hon har gjort matbloggandet inte bara till ettyrke utan till vad som nästan måste anses som en konstform. Hon håller workshops och inspirerar oss andra att se utanför de vanliga ramarna för vad som är matfotografering. Det innebär att hon också lyfter branschen och påverkar perspektivet vad man kan se som möjliga karriärvägar och uttryckssätt kring matfotografi. Stort grattis!”

Bästa Dryckesblogg

Vinnare: Michel Jamais, Café Rotsunda

Kategoriansvariga: Fredrik Schelin, Din Vinguide, Magnus Reuterdahl, Aqua Vitae

”Årets vinnare är en av Sveriges mest kända vinpersonligheter. Han har skrivit flera böcker om vin och mat, han skriver för några av Sveriges mest lästa tidningar samt utbildar och inspirerar på restaurangakademin. Vid sidan av detta driver han bloggen sedan 2008.
I tidningar och genom andra plattformar har han delat med sig av sina professionella kunskaper, på bloggen får vi istället följa hans egna preferenser samt mat- och vineskapader. Här ges en inblick i smak,
förlustelser och smaklig dekadens på ett sätt som är mer ögonblicksfokuserat. Årets vinnarblogg – Café Rotsunda – är en hedonismens högborg där det goda ställs i centrum och där caféägaren såväl entusiasmerar som inspirerar sina läsare.”

Bästa Bak- och dessertblogg

Vinnare: Amélie Almén, ameliealmen.com

Kategoriansvarig: Sebastien Boudet, Brödpassion, Ylva Vitorovic, Viva Communication

”Det är så enkelt att följa vår vinnares recept, allt är väldigt tydligt presenterat, utförligt och hjälpsamt.
Ett plus är även att det inte är så jätteavancerade bakverk – vilket innebär att alla kan ta del av hennes värld. Här bjuds vi på fina, inspirerade och stilrena bilder – alltid med fokus på själva bakverket. Ofta får vi känslan att nästan kunna ta på bakelserna. Bloggen bullar upp med varierande typer av bakverk, är lättnavigerad med bra översikt och inspirerar oss att vilja börja baka på direkten. Stort Grattis Amélie Almén.”

Bästa Foto

Vinnare: Linn Grubbström, Frk Kräsen

Kategoriansvarig: Ilva Beretta, Ilva Beretta Photografy

”Det är alltid svårt att välja vinnare för denna kategori – det finns så många duktiga fotograferande
mat bloggare men vi är glada att kunna utnämna denna fröken till 2018 – års vinnare av Matbloggsprisets Bästa Foto. Hon har en helt egen stil som står ut från mängden och hennes visuella språk är generöst och inbjudande med en trevlig blandning av receptbilder och bilder från hennes liv som matkreatör. Grattis Linn eller ska vi säga Frk. Kräsen.”

Bästa Rörliga

Vinnare: Gustav Johansson, Jävligt gott

Kategoriansvarig: Georg Herlitz, United Screens

”Vår rörliga segrare har under många år varit en ständig källa till inspiration för Sveriges veganer. När man lagar mat med begränsat utbud av råvaror så kräver det extra mycket kreativitet, något som denne person, utom rimligt tvivel besitter. Den här kanalen förtjänar en eloge för sitt kvalitativt pedagogiska och personliga matlagande. Hans korta och koncisa leveranser med vegancontent bygger närmast mallen på hur en mat kanal kan vara din bästa vän i köket. Inget bull, inget kött, bara Jävligt Gott.”

Hashtags i sociala medier:

 

Vinnare 2017

Stora Matbloggspriset

Vinnare: Vinnare: Diana Dontsova, By Diadonna

Kategoriansvarig: Monika Ahlberg, Monikas Ahlbergs mat, Kinna Jonsson, Kinnas blogg – mormors mat, Ylva Vitorovic, Viva Communication

”Med underbara bilder som får det att vattnas i munnen, en blandning av kåserier och välskrivna recept lockar hon oss till köket. Inläggen och rätterna som alltid varieras tar oss på en spännande matresa världen över. Vår pristagare har hållit en hög nivå genom åren. Variation, snyggt foto tillsammans med inspirerande texter gör att Stora Matbloggspriset 2017 går till Diana Dontsova.

Folkets val

Vinnare: Petra Cavini, Happy Food by Petra

Kategoriansvarig: Ylva Vitorovic, VIVA Communication

Som priset heter, Folkets val. Folket har nominerat över 100 bloggar med närmre 1500 nomineringar och av de 10 med flest nomineringar vann Petra Cavini med bloggen Happy Foood by Petra med drygt 6 700 röster.

Omröstningen har i år varit helt öppen och skett med hjälp av album i Facebook och gillamarkeringar. Totalt har Folkets val fått ca 15000 röster.

Matbloggsprisets Hedersutmärkelse

Vinnare: Maria Strömberg Bååth, All Things Green

Kategoriansvarig: Linda Hörnfelt, Better Bloggers/ Influencers of Sweden

”Matbloggsprisets hedersutmärkelse går i år till en person som med stor passion kombinerat med ett vasst affärssinne stått i framkant av influencerbranschen i över ett halvt decennium. Hon har med omtanke och dedikation inte bara arbetat upp sitt eget varumärke utan även engagerat stöttat sina branschkollegor och delat med sig av sin kunskap inom foto, styling och bloggbusiness.

Denna person har också bevisat att man får ändra sig och byta bana. Hon började som en bakblogg men har nu arkiverat Mary och fortsätter bryta ny mark och inspirera med sin kraft, sin skaparglädje och sin kärlek för allt grönt. Matbloggsprisets hedersutmärkelse går till Maria Strömberg Bååth!

Bästa Dryckesblogg

Vinnare: Lars Torstensson, Vinifierat

Kategoriansvariga: Fredrik Schelin, Din Vinguide, Magnus Reuterdahl, Aqua Vitae

”Vinifierat är en blogg skriven av en av Sveriges mest kända vinmakare. Han blandar det lättsamma och triviala med det allvarliga och initierade vilket tillsammans ger intressanta och underhållande inlägg.

Det juryn gillar med denna blogg är att vi ofta blir överraskade, ibland får ett skratt men kanske framförallt för att det ges utrymme att lära sig något nytt. Lars utmanar och inspirerar, hans gedigna praktiska kunskaper är unika i bloggsfären och genom ett smittande språk blir det intressant för såväl nya som gamla vin-gökar. Med en outtröttlig vilja att sprida kunskap och ett stort hjärta har Lars genom Vinifierat inspirerat juryn genom åren, så till den grad att han nominerats tre gånger. Bloggen är också spännande då den till del är kopplad till en vinimportör, till del är mycket personlig och på så sätt blir gränsöverskridande.

Vi i juryn finner att Vinifierat genom sina utsvävningar, djupdykningar och tillfälliga nördigheter inte bara berör vinintresserade utan också ger ringar på vattnet utanför vår egen ankdamm. Fortsätt så!”

Bästa Bak- och dessertblogg

Vinnare: Simona Muntean, Cookies and Sweets

Kategoriansvarig: Sebastien Boudet, Brödpassion, Ylva Vitorovic, Viva Communication, Kinna Jonsson, Klefstad Förlag

”Personliga inlägg, vackra texter i en klass för sig. Recepten är mumsiga, kreativa och inspirerande, man vill baka! Bilderna är så vackert komponerade att man vill trycka ut dom på finpapper och hänga upp dem i sitt kök, man blir riktigt glad när man ser dem. Det är precis såhär en bakblogg ska vara. Bloggen har funnits länge och ständigt utvecklats. Lyckliga är alla vi som har fått följa med på hennes resa. Hoppas att den kommer att fortsätta många år till!”

 Bästa Foto

Vinnare: Linda Lomelino, Call Me Cupcake

Kategoriansvarig: Ilva Beretta, Ilva Beretta Photografy och Robert Kwok, Robbans Bästa

”Årets Bästa Fotografi går till Linda Lomelino för hennes fotografi på bloggen Call Me Cupcake och på hennes instagramkonto. Med sina bilder och sin styling skapar Linda en egen magisk värld som vi gärna beöker igen och igen; hennes känsla för ljus och skugga och den höga kvaliteten på hennes foton gör henne till en värdig vinnare av Matbloggspriset Årets Bästa Fotografi 2017.

Bästa Rörliga

Vinnare: Gillis Thalbäck, Gillis Lagar mat,

Kategoriansvarig: Georg Herlitz, Unitedscreens

”Gillis har på rekordkort tid byggt en kanal med enkelt men otroligt mysigt material som får tittaren att komma tillbaka fredag efter fredag, med kunskap, humor och stor portions mys gör han klassisk matlagnings-tv i youtubetappning. Kan låta enkelt men hittils är han ensam om att mästra den sortens content.”

 

Vinnare 2016

Stora Matbloggspriset

Vinnare: Linnea Seidel, Linneas skafferi

Kategoriansvarig: Monika Ahlberg, Monikas Ahlbergs mat, Kinna Jonsson, Kinnas blogg – mormors mat

Vi är mycket glada att få utse en riktig veteran till årets Stora Matbloggspristagare. Här har vi en en sann eldsjäl som låtit oss titta in i hennes skafferi under hela det senaste decenniet. Med hög kvalitet på både text och bild har hon på ett personligt sätt inspirerarat sina följare. Hon har frikostigt delat med sig av sina spännande recept som spänner brett mellan, vad hon säger själv, mormors kolakakor till något gott att slänga på grillen.

Stort grattis Linnea och vi hoppas att du har skafferidörren på glänt i 10 år till!

Folkets val

Vinnare: Gustav Johansson, Jävligt gott

Kategoriansvarig: Ylva Vitorovic, VIVA Communication

Som priset heter, Folkets val. Folket har nominerat över 100 bloggar och av de 10 med flest nomineringar vann Gustav Johansson, Jävligt gott med över 12 000 röster

Omröstningen har i år varit helt öppen och skett med hjälp av album i Facebook och gillamarkeringar. Totalt har Folkets val fått ca 30 000 röster samt en räckvidd på 275 000. Ett rekordresultat!

Matbloggsprisets Hedersutmärkelse

Vinnare: Linda Hörnfelt, Better Bloggers/ Influencers of Sweden

Kategoriansvarig: Robert Kwok, Robbans Bästa

Matbloggsprisets Hedersutmärkelse går i år till en person som skapat en stark plattform med målsättningen att förena bloggosfären, oavsett genre. Genom sin vision att vägleda och utbilda mindre etablerade bloggare för att stärka sina varumärken och sin digitala närvaro, har denna eldsjäl skapat ett forum där bloggare kan dela med sig av sina erfarenheter och lära sig av andra.

2016 års hedersutmärkelse går till Linda Hörnfeldt som med stort hjärta, engagemang och entusiasm driver yrkesnätverket Influencers of Sweden fd Better Bloggers.

Bästa Dryckesblogg

Vinnare: Niklas Jörgensen, Mad about Madeira

Kategoriansvariga: Fredrik Schelin, Din Vinguide, Magnus Reuterdahl, Aqua Vitae

I år premierar vi en dryckesblogg som under lång tid riktat fokus mot en mindre ö långt ute i Atlanten och dess viner. Trots det något begränsade området har vår pristagares inspiration aldrig sinat. Snarare tvärtom.

Bloggen skrivs helt på engelska och är idag en av de mest kända svenska dryckesbloggarna på den internationella arenan. Vår bloggare har blivit en sann ambassadör för ön ifråga och vinerna därifrån, men dessutom även för bloggandet i allmänhet. Han har visat att man genom att vara genuint intresserad och dedikera en hel blogg för ett specifikt område, kan nå långt utanför vårt lands gränser och få sina läsare att bli helt tokiga i…. Madeira.

Stort grattis Niklas Jörgensen och Mad about Madeira.

Bästa Bak- och dessertblogg

Vinnare: Camilla Hamid, My Kitchen Stories

Kategoriansvarig: Sebastien Boudet, Brödpassion

Här har vi en vinnare vars blogg inte är 100% bak och dessert men närapå. För att vara skriven av en, i dessa sammanhang, närmast Rookie känns bloggen mycket gedigen och helt etablerad. Vi lockas in hennes värld genom bra texter och fint foto. Allt känns fräscht och spännande – pristagaren bjuder på både sig själv och sina godsaker på ett synnerligen ödmjukt sätt. Dessutom är bloggen mycket pedagogiskt vilket inte saken sämre. Camilla Hamid, vi älskar att få ta del av dina Kitchen stories!

Bästa Foto

Vinnare: Diana Dontsova, By Diadonna

Kategoriansvarig: Ilva Beretta, Ilva Beretta Photografy

Årets Bästa Foto går till Diana Dontsova för hennes fotografi på bloggen By Diadonna och på hennes Instagramkonto. Vår vinnare visar en konstant hög kvalitet och en ständigt närvarande omsorg i komponerandet av sina bilder.

Hennes skarpa vision syns inte bara i det hon lagar utan även i hur hon presenterar sina recept.

På ett mycket skickligt sätt varierar Diana dessutom sina bilder utan att förlora ett uns av sin personliga stil.

 

Vinnare 2015

Matbloggspriset är Nordens äldsta bloggpris och delades ut för första gången 2005. I år firar Matbloggspriset 10-års-jubileum. Priset grundades av Christopher Anderton, Deluxive State och delas sedan 2008 ut på Mitt kökmässan.

Stora Matbloggspriset

Vinnare: Karin Högberg, Trattoria

Motivering: Årets vinnare av Stora Matbloggspriset krånglar inte till saker i onödan. Med rak och enkel kommunikation förmed­lar hon sin stora kärlek till mat & bak. Från hemmaplan på Västkusten och ut i vida världen tar hon med oss på matresor till olika kök. Hennes blogg är personlig, mänsklig och synnerligen livfull.

Mama mia – vi vill ha en Trattoria!

Folkets val

Vinnare: Zeina Mourtada, Zeinas kitchen

Motivering: Som priset heter, Folkets val. Folket har nominerat över 100 bloggar och av de 10 med flest nomineringar vann Zeina Mourtada med över 7000 röster. Omröstningen har i år varit helt öppen och skett med hjälp av Facebook och gillamarkeringar.

Matbloggsprisets Hedersutmärkelse

Vinnare: Robert Kwok, Robbans Bästa

Motivering: Vi är glada att kunna premiera denna påläste eldsjäl inom bakbloggen. Inget undgår honom när det gäller nya trender i bakverkens underbara värld. Och allt delar han med sig på ett mycket generöst sätt genom intressanta och relevanta inlägg. Han lyfter dessutom fram stora som små matbloggare med intervjuer, bilder och länkar och hans ”dagens bild” på Instagram visar på vår hedersbloggares sociala styrka.
Robban – du är helt enkelt bäst!

Bästa Dryckesblogg

Vinnare: Erik Heimdahl, Winepunk

Motivering: Precis som det lekfulla namnet antyder är bloggen nästan som tagen ur en subkultur där den fungerar som en pro­teströrelse mot allt kommersiellt där allting är självlärt. Vin(n)arens blogg är inspirerande och djuplodande med bra innehåll, kontinuerliga uppdateringar, bra viner och fin spridning av kunskap. Eller som han själv så bra beskriver sin syn på bloggandet: Jag är inte proffs, bara en rutinerad amatör med en lätt defekt i åsiktsmaskineriet. Kanske inte alltid helt nyanserat & balanserat, men i alla fall ärligt och med engage­mang….nödbroms saknas.
Ingen fara Erik – vi är alltid med på tåget!

Bästa Bak- och dessertblogg

Vinnare: Danielle Schill, Heavenly Cupcake

Motivering: På denna synnerligen genomarbetade och innehållsrika blogg kan man lära sig mycket, även som nybörjare. Recep­ten är väldigt tydliga och vid svåra tekniska moment finns det ofta stöd av korta och välgjorda filmer. Bildspråket är fräscht & krispigt. Variationen på bakverk bred & spännande. Här hittar vi både klassiker och egenkomponerade bakverk. Himmelskt, helt enkelt!

Bästa Foto

Vinnare: Maria Strömberg Bååth, Made by Mary
Motivering: Vår pristagare ger på sin blogg näring åt alla sinnen, hennes foto kompletterar recept och texter och ger läsaren känslan av att vara närvarande i både hennes kök och i hennes liv. Fotot håller en konstant hög kvalitet och är en vital del av bloggen som helhet. Wonderful Mary. You made it! 

 

Vinnare 2014

Vinnarna i årets Matbloggspris är nu utsedda och prisade. Vinnare av Det Stora Matbloggspriset är bloggen Matgeek med Johan Hedberg. Den blogg som fått flest röster och därmed vunnit Folkets val är Fredriks Fika med Fredrik Nylén och Matbloggsprisets Hedersutmärkelse gick till Bagerskan Karin Bernfalk.

Priserna delades ut idag den 6 nov, kl 14.15 från Mitt kökscenen på Stockholmsmässan. Nedan presenteras samtliga vinnare i alla 8 kategorier samt motiveringar.

Pristagare Stora Matbloggspriset

Vinnare: Matgeek

Motivering: “Enligt Wikipedia är den klassiska, stereotypa geeken vanligtvis en spinkig, ung man med glasögon, illasittande kläder och ett fumligt sätt. Därtill är denne vanligtvis en plugghäst med mycket säregna och specialfokuserade intressen. Huruvida detta stämmer in på vår vinnare av Stora Matbloggsprisset ställer vi oss tvivlande till. Dock har vi helt klart insett att denne man har en matpassion utöver det vanliga och en bredd som är få förunnade. Det är med stor glädje vi gratulerar Johan Hedberg – matgeeken som alla vi andra töntar, så gärna skulle vilja vara som.”

Matbloggspriset Folkets val

Vinnare: Fredriks fika

Motivering: “Folkets val är precis vad det låter som – nämligen den del av Matbloggspriset där bloggarnas läsare både nominerar och röstar fram sin favorit.”

Matbloggsprisets Hedersutmärkelse

Vinnare: Bagerskan

Motivering: “Och när Bagerskan talar om, hur fina tårtor hon gör…
Bagerskan är knappast nybakad – hon har vistats länge i bloggvärlden. Alltid med en stark passion att dela med sig av kunskap och information till sina läsare.
”Bakbloggskartan” är bara ett exempel som visar att Bagerskan bjuder in andra bakbloggare för att skapa nätverk. Med tutorials/steg-för-steg guider hjälper hon oss att göra snygga tårtdekorationer. Andra utmärkta exempel på hennes pedagogik är ”Frågor & Svar” plus en mycket bra och användbar ordlista. Summa summarum förtjänar Bagerskans fina information till oss Matbloggsprisets Hedersutmärkelse – skjuts in i ugnen!” 

Matbloggspriset Dryckesblogg

Vinnare: Ölresan

Motivering: ”Som en av de främsta ölbloggarna i Sverige är Andreas en sann förebild för många. Andreas själv beskriver Ölresan som en högst personlig blogg, och det är precis den känslan man får som läsare. Med stilistisk och rättfram stil inspirerar Andreas oss att prova öl som han rekommenderar. Han har alltid rätt blandning av öltips, tilltugg och personliga intervjuer som gör Ölresan mycket läsvärd och intressant att följa. Design och foto är elegant, enkelt och tilltalande. Vi i juryn ser in i ölflaskan och spår en mycket ljus framtid för Andreas och hoppas att genom detta pris lyfta upp honom till fler läsare.”

Matbloggspriset Bak & dessert

Vinnare: Sweet and simple

Motivering: “Med bilder som är så vackra och lockande att man får lust att slicka på skärmen inspirerar denna blogg sannerligen till bakning. Bilderna är krispiga, fotot snyggt, arrangemangen fina och kompositionerna annorlunda. Bakverken i sig är kreativa, mycket personliga och vackra – nästan som en kokbok online.
Man ser verkligen att Sweet and Simple bloggar för att dela med sig av sin passion, och vi kan inte göra annat än att tacka och bocka för det.”

Bästa grillinnehåll

Vinnare: Mat och odla

Motivering:  ”Får vi lov att presentera en matpassionista vars grill står framme året runt. Hennes blogg, Mat och Odla, dignar av smarta tips och roliga recept, både vad gäller grillteknik och fantastiska tillbehör. Bloggen och bilderna känns personliga, varma och mycket inbjudande. Vi samlas mer än gärna runt hennes grill och bjuds på allt från baconbomber till helstekt ryggbiff. Snålvattnet rinner till och vi förbannar oss själva för att redan ha ställt tillbaka våra egna grillar.”

Bästa foto

Vinnare: Svenssonsmakaren

Motivering:  ”Alla kan fotografera en vinflaska. Det kan vilken Svensson som helst. Men att kunna fånga motivet på det sätt som David Lindén gör är minsann inte alla förunnat. Hans osvikbara känsla för komposition, balans och ljus gör hans alster tämligen unika. Vi ser direkt att David älskar fotografi. Vi förstår att han älskar vin. Vi älskar hans fotografi och förstår ganska snabbt att Svenssonsmakaren är årets vinnare.”

Bästa videoinnehåll

Vinnare: Dela en flaska

Motivering:  ”Alf Tumble låter oss möta krogpersonligheter, journalister, chefredaktörer och andra bloggare tillsammans över en flaska vin. Vinet provas blint, samtalet rör i första hand mat, vin och krog men det finns alltid även utrymme för det personliga och reflekterande. Med ledig och stilsäker ton leder Alf samtalen och tillåter dessa bli såväl djuplodande, nördiga men också lättsamma. Resultatet är en pod där mötet, samtalet och personligheterna är det centrala. Under det dryga år som poden funnits har vi fått njuta av 13 välgjorda och välproducerade avsnitt som var och ett alltid är precis en flaska långa!”

 

Vinnare 2013

Så lät det då:
Året då vegobloggarna slog igenom. Eller snarare sagt tog nästintill full pott!

Pristagare Stora Matbloggspriset

Våra oköttsliga lustar, Eveline Johnsson och Amanda Hellberg, Stockholm, Göteborg

Motivering: ”Lustigt nog har årets vinnare av Stora Matbloggspriset ett namn som bara i sig förtjänar ett pris. Här har vi en blogg som man vänder sig efter, som har DET! Snygg inramning med riktigt bra bilder, välbalanserade texter som briljerar i finurligt användande av det svenska språket – inte sällan med dialektala krumbukter i den lokala myllan. När vi har lust kan vi läsa om säsongsmat, närodlat och omtanke om miljön på ett befriande sätt och med den sublima humorn ständigt lurande bakom hörnet. Det gillar vi skarpt och för att vara helt ärliga, känner vi rent köttsliga lustar för Våra oköttsliga lustar.”

Matbloggspriset Folkets val

m.ade b.y m.ary, Maria Strömberg, Stockholm

Folkets val är precis vad det låter som – nämligen den del av Matbloggspriset där bloggarnas läsare både nominerar och röstar fram sin favorit. I år fick vi in över 700 nomineringar, mer än dubbelt så många som förra året. Av dessa gick 10 bloggar vidare till finalomröstning. Årets vinnare var flitig med att sprida information om omröstningen på den egna bloggen, Facebook, Twitter och Instagram vilket hon ska ha en stor eloge för. Bloggen drog tidigt ifrån övriga finalister och fick med stor marginal flest röster.

Matbloggsprisets Hedersutmärkelse

Söta Saker, Theresia Erneborg, Stockholm

Får vi lov att presentera ytterst väletablerad matbloggare som är allmänt erkänd som en god förebild. Hon har ända sedan starten på olika vis samverkat med andra mat- och bakbloggare. Genom sin återkommande bakutmaning ”Månadens sötsak” har hon bidragit till att sprida ljus över samt driva trafik till andra matbloggare. Under tillkomsten av sin första bok, som bär samma namn som bloggen, samarbetade hon med sina läsare, vilka med liv och lust engagerade sig i att provbaka och utvärdera recept. Vår vinnare har under hela sin bloggkarriär på ett föredömligt sätt framhållit samarbete och utbyte med läsare och andra bloggare som en av sina främsta drivkrafter.

Söta Sakers Therésia Erneborg är med sin höga integritet och sitt generösa förhållningssätt en sann förebild som representerar alla de goda egenskaper Matblogsprisets jury anser kännetecknar en sann mat- och bakbloggare.

Matbloggspriset Dryckesblogg

Johan P MAT & VIN, Johan Petersson, Stockholm

Matbloggspriset Bak & dessert

m.ade b.y m.ary, Maria Strömberg, Stockholm

Bästa grillinnehåll

Bara en kaka till…,Helena Elm, Färjestaden

Bästa foto

Helena Ljunggren, Helena Ljunggren, Gällstad

Bästa design

Vegoteket, Johanna, Fredrik/Fido, Stockholm

Bästa podcast

Matpoden, Ola Håkansson, Andreas Hammarstedt, Stockholm

Bästa videoinnehåll

Mat i munnenVegankrubb Björn Gadd, Stockholm

Bästa branschblogg

Gårdsnära, Erik Östling, Lisa Ljungell, Åre

Bästa nya blogg

Vegoriket, Mattias Kristiansson, Stockholm

 

Vinnare 2012

Så lät det då:
Det finns tusentals bloggar som handlar om mat och dryck bara i Sverige. Med tanke på att de flesta som är på nätet i Sverige någon gång under året googlar efter recept, så är det stor sannolikhet att de besöker en matblogg. Det är runt 80% av den svenska befolkningen.

Pristagare Stora Matbloggspriset

Gröna skafferiet av Karoline Jönsson

Motivering: Juryns motivering: ”Gröna skafferiet utstrålar en härlig värme och bloggens små grafiska pärlor bidrar till helhetsupplevelsen. Bilderna tar oss till gården i Skåne. Det finns ett koncept bakom bloggen som handlar om saker som står oss nära och ligger i tiden. Karoline engagerar verkligen sina läsare och är även aktiv på andra ställen på nätet. Hennes passion smittar och vi är glada att få en rejäl dos av den.”

Matbloggspriset Vin & dryck

Öhmans Mat & Vin av Anders Öhman
Motivering: Juryns motivering: Som en av de främsta vinkännarna och som utbildare av sommelierer i Sverige är Anders en förebild för många. Bloggen Öhmans mat och vin lämnar ingen oberörd, med stilistisk och rättfram stil inspirerar Anders läsaren att prova på både de många recept och viner som han rekommenderar. Just blandningen av mat och dryck, samt den uppenbara kunskapen bakom, gör bloggen till något mer än bara en vinblogg. Öhmans mat och vin är en välskriven, inspirerande blogg med inslag av humor, vackra bilder och härliga dryckestips som inte duckar för att ge såväl ris som ros.

Matbloggsprisets hedersutmärkelse

Annika ”Smaskens” Ingemarsson

Folkets val

Matplatsen av Victoria Lindberg

Matbloggspriset bakning & dessert

Bake my day av Mattias Kristiansson

Årets förnyare

Brödpassion av Sebastien Boudet

 

Vinnare 2011

Så lät det då:
Att matblogga är numera en folkrörelse, och som i många andra fall så finns det de som lyfter sig ur mängden. Margit ”Gitto” Richert är en sådan bloggare. Likaså Lisa Förare Winbladh som under många år har varit en lysande stjärna på den svenska matscenen. Vi har Victoria Lindberg som med sin blogg Matplatsen lockar till sig mest läsare av alla. Therésia Erneborg med sin blogg Söta saker har visat vägen för alla som bloggar om bakning med sina vackra bilder och underbara recept.

Stora Matbloggspriset 2011

Gittos mat av Margit ”Gitto” Richert

Motivering: Baconsprit… Det är ju helt omöjligt att inte älska denna kreation. Eller kanske rättare sagt kvinnan bakom. En av de första matbloggarna, ”Kärlek mat och Folköl”, har på Gittos mat hittat sin fulländande form. Frågorna är alltid lika aktuella och texterna inspirerande och mycket välskrivna. Maten är provlagad efter konstens alla regler och Gitto sticker verkligen ut, då hon tänker på mat i helt andra kombinationer än vad man är van vid. Som sagt. Hur kan man undgå att inte älska Gitto?!

Folkets val

Matplatsen av Victoria Lindberg

Matbloggspriset bakning & dessert

Söta saker av Therésia Erneborg

Matbloggsprisets hedersutmärkelse

Lisa Förare Winbladh

 

Vinnare 2010

Så lät det då:

Det finns massor av matbloggar som försvinner i massan. Men sedan finns det fler och fler som vågar vara unika.

Stora Matbloggspriset: Katja Wulff – Kaffekokarkokboken

Motivering: Det här är den roligaste, mest nyskapande och knäppaste matbloggen jag någonsin sett. Fantastisk helt enkelt. Historierna och texterna är finurliga och lockar mer än ofta till skratt. Recepten varierar från superenkla till ganska knepiga men alltid med en unik och personlig touch. Fotografierna är fina, råa och roligt äckliga på samma gång. Kaffekokarkokboken är mat, humor och foto på högsta nivå och ett självklart val för mig när det gäller vinnare till Matbloggspriset 2010.

 

Vinnare 2009

Så lät det då:
Det har skett en explosion med människor som sitter och bloggar om mat. Vilket är fantastiskt! Detta gör givetvis arbetet att hitta en vinnare ännu krångligare.
Stora Matbloggspriset: Pickipicki

Motivering: Med fantasi, glädje, och ett passionerat intresse för matlagning, levererar Tina Jansson en matblogg som är snygg, inspirerande och folklig. Med en aktiv kommunikation med sin läsarkrets så känns det som att komma på besök hos en god vän. I bloggens innehåll hittar vi en mångfald med spännande recept, videos och insiktsfulla tankar. Bloggens design är en extra, men piffigt tillsatt krydda. Vinnare av Matbloggspriset 2009 är Pickipicki av Tina Jansson.

 

Vinnarna 2007-2008

Så lät det då:
Matbloggspriset 2008. Det är nu det händer. Vi har titta igenom drösvis med matbloggar, och arbetet har varit svårare än någonsin (vilket är gällande för varje år som går). Juryn har stundtals varit totalt oense men till slut kommit fram till värdiga vinnare för årets pris. Grattis önskar vi i juryn!
Stora Matbloggspriset: Pain De Martin

Motivering: Med en enastående nördighet, stort allvar och kärleksfull humor bjuder denne bloggare sina läsare på en fluffig, jäsande resa i surdegarnas, vildjästens och sporernas värld. På ett imponerade sätt lyckas skribenten genom att vara mycket initierad och smal göra sitt ämne både brett och oerhört spännande.

Matbloggspriset dryck: Vin(gligt)

Motivering: Kunskap och avspänd humor präglar denna dryckesbloggare. Med opretentiös entusiasm relaterar skribenten till ämnet vin, och bjuder på ett personligt och lekfullt sätt in läsaren i vinets underbara värld.

 

Vinnarna 2006

Så lät det då:
Matbloggspriset för 2006. Vi har i vanlig ordning läst, tänkt, fått tips och funderat lite till. Men till slut så fick vi fram dom slutgiltiga vinnarna. Det har inte varit en lätt resa. Svenskt matbloggande har vuxit sig större under 2006, och lär växa sig ännu starkare under 2007. Det finns så otroligt många suveräna matbloggar där ute, att vi nästan har önskat att ge pris till alla. Det är kul att se hur hög klass svenska matbloggar håller internationellt. Det är bland matbloggarna vi kommer finna nästa generations matskribent-stjärnor till dom traditionella och etablerade mediernas redaktioner. Håll till godo. Här är vinnarna. Årets matbloggspris delas ut av Matblogg.se, och med Christopher Anderton, Niclas Sandin och Mikael Björk Blomqvist som enväldig jury.

Stora Matbloggspriset: Fastfoodlovers

Motivering: För ett ihärdigt arbete att lyfta och skärskåda alla beståndsdelar i vår snabbaste växande matgenre. Balanserat med humor och stort kunnade har bloggen lyft konsumentperspektivet på snabbmat till en ny nivå. 2006-års stora matbloggspris går därför till FastFoodlovers.

Folkets val: Brazilian Linda

Motivering: Att bo i Brasilien och blogga om den brasilianska matkulturen genom svenska ögon är spännande. Exotiskt och mycket annorlunda mot hemma i Sverige. Läsarna har sagt sitt. Brazilian Linda är folkets val.

Nykomling: Min brors kokbok

Motivering: Min brors kokbok har en skönt okomplicerad syn på mat. Recepten kan vara allt från griskind till onglet gascon. Kanske inte alltid världens enklaste recept för den ovane svensken. Men ack så spännande. Min brors kokbok är rolig att läsa och har många läsare.

Dryckesblogg: Fulcola

Motivering: Vi tycker att det är hyfsat dåligt med bra svenska dryckesbloggar. Men det finns några. En av dom är fulcola. Fulcola har en väldigt nischad inriktning, men det är just det som gör det kul. Det handlar inte om vin eller öl, utan om cola. Håll koll på alla cola-drycker, och läs om det senaste om cola som Martin Gunnarssons har snokat upp. Det är ett skönt och annorlunda upplägg, och ett numera ett vinnande upplägg..

Vegoblogg: Vegankrubb

Motivering: Förra årets vinnare i denna kategori. Vegokrubb är fortfarande den blogg som är bäst i sin kategori. Suveräna recept och bra tips för den medvetne matkonsumenten. Vegankrubb är en given startpunkt.

Hedersomnämnade: Kärlek, Mat och folköl

Motivering: För sitt rappa och pigga språk och underbara förhållningsätt till mat..

 

Vinnarna 2005

Så lät det då:
Så var det dags. Årets matbloggpris 2005. Vi har läst, funderat, och bråkat. Vi har till slut kommit fram till vinnarna i de olika kategorierna.
Det har inte varit lätt, det skall Bacchus veta. Svenskt matbloggande är något som har kommit på bred marsch under 2005. Mycket roligt tycker vi. Mat betyder så mycket, för så många. Och det att driva en matblogg kan tyckas vara instängande. Men icke. Mat kan handla om så mycket. Politik, religion, tradition, sex, natur, form, livsstil och så vidare. Mat är en del av allas liv.

Årets matbloggspris delas ut av Matblogg.se, och med Christopher, Niclas och Mikael som enväldig jury. Många har mejlat och nominerat och tipsat om olika bloggar, och därför bestämde vi oss för att införa ytterligare en kategori. Folkets val.

Vinnaren av årets bästa matblogg kommer att få, förutom det ovannämnda, en iPod Shuffle från Apple.
Så. Här är årets vinnare.

Stora Matbloggspriset: Tre Tjejer i köket

Motivering: Tre tjejer i köket lyckas med att kombinera kåserande, spännande recept, foto, och restaurangupplevelser som ingen annan. Det är alltid en fröjd att gå in och läsa på Tre tjejer i köket. Det finns en bredd som få andra har. Det finns något för alla. Ni är bäst 2005.

Folkets val: Aglio e olio

Motivering: Alla älskar Ilva. Aglio e olio har fått överlägset mest nomineringar. I alla kategorier. Aglio e olio är årets mest populära matbloggare..

Bästa vegetariska blogg: Vegankrubb

Motivering: Outstanding bland de bloggar som har inriktat sig på vegetarisk/vegansk matlagning. Bra recept, restaurangtips, och sist men inte minst smarta tips för den medvetne konsumenten.

Bästa recept: Vegankrubb

Motivering: Mycket svårt val här igen. Men I mitt franska kök är det alltid något som får en att vattnas i munnen. Det franska köket kanske inte är vår favorit. Men det är svårt att motstå det när vi bombarderas av spännande recept och smaksensationer från denna blogg.

Bästa kåserande: Brax on Food

Motivering: Denna kategori var ovanligt svår att utse en vinnare. Men vi enades till slut att Brax on Food var det rätta valet. Varje gång vi ser att Alice Brax har uppdaterat sin blogg, så rusar vi dit för att se vad det är för spännande hon har bloggat om. Välskrivet, och alltid intressanta ämnen. Vi älskar Brax on food.

Bästa form: Kokblog

Motivering: Vi har surfat runt bland dussintal matbloggar, och blivit ärligt talat lite nedslagna. Många är snygga. Men använder sig av bloggermallar, som inte har ändrats. Innehållet är det viktigaste givetvis. Men ett attraktivt yttre kan vara skillnaden mellan om man stannar eller går. Vi vet att alla inte är formgivare som kan slänga ihop en mördande bra design. Vi gillar er ändå. Men i denna kategori så hjälper det om man är det. Nåväl. Årets pris går till Kokblog. En matblogg på engelska av Johanna Kindvall. Den är stilren och har underbara illustrationer. Kokblog har ett mycket väl balanserat färgschema, som är skönt för ögonen.

Bästa fotografi: Aglio e olio

Motivering: Okej tänkte vi. Ilvas fotografier är mest naturbilder. Det är en matblogg. Men bilderna ger läsaren en bit av den toscanska atmosfären. Något som ger mer liv åt Ilvas italienska recept än något annat. Vi vill vara där och äta med Ilva, och insupa den toscanska stämningen.

Bästa dryckesblogg: Vinbloggen och Kaffenjutning

Motivering: Morgan Skantz är utvandrare. Han slog slag i saken och lämnade detta iskalla land, och begav sig till det soliga Andalusien i Spanien. Där driver han ett vinföretag, och sitter ute på verandan med hatten på sne och njuter av utsökta spanska viner. Och bloggar. Vi gillar det. Och vi gillar Andalusien. Kaffenjutning är vi suckers för. Vi fick ett tips om denna blogg. Och Christopher, som knappt dricker kaffe, fick sig ytterligare ett beroende. Initierat, kul och bra.

Bästa temablogg: FastFoodlovers

Motivering: FastFoodlovers vinner därför bloggen rapporterar om mat som omger oss varje dag. Varken vi vill det eller inte. Snabbmat. Älska eller hata det. Men snabbmat är en folkrörelse. Att FastFoodlovers känns grymt mycket innerstad gör inte saken värre.